in

Ovo je prvoklasni skandal: Počasni bleiburški vod kupio dodatno zemljište na Bleiburškom polju

Počasni bleiburški vod kupio je dodatnih 18.000 kvadrata zemljišta na Bleiburškom polju, na kojem se svake godine održava komemoracija za ljude ubijene u poslijeratnim likvidacijama, javlja austrijski dnevnik Kleine Zeitung.

“Uz postojećih 30.000 kvadratnih metara koje trenutno posjeduje, Počasni bleiburški vod je kupio dodatnih 18.000 kvadrata”, javlja Kleine Zeitung koji je na uvid dobio kupoprodajni ugovor.

Dosadašnji vlasnik zemljišta je listu potvrdio prodaju, ali je odbio iznijeti detalje.

Glavni sekretar Počasnog bleiburškog voda Thomas Baumgaertner odbio je listu komentarisati vijest o kupovini.

“Ja o tome ne znam ništa. Može biti da se radi o planovima predsjednika voda”, rekao je Baumgaertner koji je dodao kako je i njemu samom “teško doći” do predsjednika Počasnog bleiburškog voda Vice Vukojevića.

 

“Ovo je prvoklasni skandal”

 

Austrijska liberalna parlamentarna stranka Naos oštro je kritikovala prodaju poljoprivrednog zemljišta u druge svrhe.

“Ovo je prvoklasni skandal ako se još sad pokušava i službeno odobriti ovu protupravnu prodaju”, rekao je za Kleine Zeitung glasnogovornik Neosa za Korušku Markus Unterdorfer-Morgenstern.

List nadalje javlja da se koruški premijer Peter Kaiser zalaže za preseljenje bleiburške komemoracije – koja se ove godine zbog pandemije koronavirusa ne održava – izvan teritorija Austrije.

On je, kako se navodi, od saveznog ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera zatražio da se u okviru bilateralnih razgovora s Hrvatskom postigne premještanje ove komemoracije izvan Austrije.

 

Austrija promijenila i zakon

 

Bleiburška komemoracija posljednjih godina izaziva dosta uglavnom negativnih reakcija austrijske javnosti, a manifestacija se svake godine održava uz sve strože mjere sigurnosti.

Dopuštenje za održavanje mise su prošle godine uskratile i lokalne crkvene vlasti, ali je misa, s obzirom na to da se skup održava na privatnom posjedu, ipak održana.

PROČITAJTE  Spavate po 8 sati, ali se opet jedva budite? Vrijeme je da posjetite doktora

Zbog komemoracije u Bleiburgu Austrija je i promijenila svoj zakon o zabranjenim simbolima koji je proširen i za oznake iz vremena NDH te je njihovo isticanje u Austriji sada kažnjivo.

U subotu je vijence na spomenik žrtvama na Bleiburškom polju položila delegacija Počasnog bleiburškog voda, a u ime hrvatskih državnih institucija na komemoraciji je bio hrvatski ambasador u Austriji Danijel Glunčić.

Autor: D. K.

PRIČA O DARKU I MARIJI RASPLAKALA JE SVE: Sad se javila žena koja zna zašto su im uzeli dijete

Američki naučnici ponovo uočili rijetku plavu pčelu, mislilo se da je izumrla