in

Ovo su najbolja mjesta za život u cijelom svijetu

Analiza je pokazala i da su najmiroljubivije nacije one koje imaju snažnu valutu, veliku količinu stranih ulaganja, niže kamatne stope, političku stabilnost, ali i lični osjećaj sreće.

Institut za ekonomiju i mir analizirao je 163 države svijeta i teritorije u kojem živi 99,7 posto populacije kako bi odabrao najmirnija mjesta za život. Lista najmirnijih mjesta za život Global Peace Indexa 2020. napravljena je na temelju triju glavnih kriterija: društvene sigurnosti, količine unutrašnjih i međunarodnih sukoba te stupnja militarizacije.

Analiza je pokazala i da su najmiroljubivije nacije one koje imaju snažnu valutu, veliku količinu stranih ulaganja, niže kamatne stope, političku stabilnost, ali i lični osjećaj sreće.

Desetu godinu zaredom titula najmirnije zemlje svijeta dodijeljena je Islandu. U državi živi oko 365.000 stanovnika, pa Islanđani nemaju svoje vojske. Imaju nisku stopu zločina u zemlji, visoku stopu zaposlenosti, impresivan obrazovni sustav i sustav socijalne skrbi. Štoviše, čak 97 posto građana opisuje se kao pripadnici srednje ili visoke radničke kase. Brzo su reagirali i na prvi val pandemije koronavirusa te zatvorili svoje granice kako bi smanjili širenje opasne bolesti.

Novi Zeland našao se na drugom mjestu iste najmiroljubivijih država svijeta.

Treće mjesto dodijeljeno je Portugalu, koji nadmašuje prosjek industrijaliziranih zemalja u pogledu stanovanja, ravnoteže poslovnog i privatnog života, lične sigurnosti, ali i kvalitete okoliša.

Najveći broj na popisu top 10 zemalja najmirnijih mjesta za život dolazi iz Europe. Uz Island i Portugal na listi se nalaze i Austrija, Češka, Danska te Švicarska. Šesto mjesto rezervirano je za Kanadu, sedmo za Singapur, a na devetom se nalazi Japan.

Slovenci su najbolje su rangirani iz regije, a nalaze se na visokom 11. mjestu najmirnijih mjesta za život. Institut za ekonomiju i mir smjestio je Hrvatsku na visoko 26. mjesto iste, Srbija se nalazi na 51. mjestu , Crna Gora na 69. mjestu, a Bosna i Hercegovina je 79. na popisu.

PROČITAJTE  Šta se dešava sa mladim i inače zdravim osobama kad se zaraze koronom? Obično umru!

Autor: K. B.

Ako je vaša sestra rođena u ovom znaku pravi ste sretnici

Razgibajte mozak: U moru papira pronađite račun