in

Ovo su nova pravila u kafićima i restoranima kad se otvore. Više ništa neće biti isto

Udruženje ugostitelja objavilo je vodič sa nizom sigurnosnih mjera koje će pomoći vlasnicima kafića i restorana kada se ponovo otvore, a među njima je i zabrana korištenja mobilnih telefona i odlazak na pauzu za pušenje.

– Prije povratka na redovne aktivnosti potrebno je detaljno čišćenje i dezinfekcija prostorija. Uz to se predlaže modifikacija gastronomske ponude i dnevnog rasporeda služenja. Lokal treba da ima redovne dostavljače zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava, te paravana za stolove koji će se vjerovatno postavljati radi zaštite – navodi se između ostalog u vodiču za ugostitelje.

Također, u dokumentu se navodi da će se mušterije za plaćanje računa koristiti samo karticu, ne i gotovinu.

– Osoblje će na poslu morati da nosi radnu odjeću i obuću, uniforma mora da bude čista, da stalno peru ruke i koriste maske. Zabranjeno je u radnoj odjeći izlaziti na pauzu za cigaretu, a ne dozvoljava se tokom rada ni korištenje mobilnih telefona zbog mogućeg prenošenja zaraze – piše u vodiču.

Takođe, nakon primanja porudžbine, a prije služenja gostima, limenke i flaše sa pićem moraju se dezinfikovati.

I stolovi moraju da budu na udaljenosti od 1,5 metara.

– U restoranima brze hrane biće obavezna ugradnja plastičnih paravana na stolovima kako bi se odvojili gosti. Kad je u pitanju služenje švedskog stola, obavezno je da hrana bude zaštićena, a pribor za jelo gostima treba da daje osoblje – samo su neke od mjera koje je propisalo Udruženje ugostitelja.

Autor: Krtica.net

Doktori masovno objavljuju svoje gole fotke. Razlog je užasan

Počela prodaja spreja koji štiti površine od koronavirusa čak 90 dana