in

Ovu grešku kod pripreme tvrdo kuhanih jaja vjerojatno svi činimo

Jaja su mnogima omiljen izbor za doručak, a često se jedu i za ručak te ponekad za večeru. Dok ih neki vole ispeći na oko, drugima su ipak draža tvrdo kuhana. Iako se možda čini da su tvrdo kuhana jaja najjednostavnija za napraviti jer nam za to treba samo lonac ispunjen vodom koja se treba zakuhati, ekspertica za hranu otkrila je da prilikom njihove pripreme svi radimo istu grešku, piše Mirror.

M.F.K Fisher je još 1942. u svojoj knjizi Kako skuhati vuka čitavo poglavlje posvetila tome kako napraviti savršeno jaje. Smatra da tvrdo kuhane jaje uopšte ne bi trebalo kuhati.

“Ako jaje ubacimo u uzavrelu vodu, bjelance uz koru će se odmah skuhati, ali će žumancu trebati više vremena, a tajna je u tome da se oba dijela trebaju kuhati istovremeno”, piše u knjizi.

Kao rješenje tom problemu navodi dvije alternative. Prva je da se jaje prvo stavi pod hladni mlaz vode, a zatim u uzavrelu vodu, kako bi se spriječilo njegovo pucanje. Druga metoda je da se jaje odmah stavi u lonac ispunjen hladnom vodom i da se izvadi odmah čim se pojave prvi mjehurići kada voda uskuha.

Fisher je u svojoj knjizi priznala da njene metode ipak imaju manu, a ta je da se ljuska jaja teže ljušti nakon primjene ovih tehnika.

Žena glumca koji je izjavio da im je svinganje spasilo brak traži razvod od njega

Ovo je jedina članica porodice Kojić koja još uvijek prati Severinu na Instagramu