in

Partner vam više nije privlačan: Odgovor se krije u hormonima

Velika je vjerovatnića da su vam se, barem jednom, dogodili dani u kojima vam vaš partner, iz nekog nepoznatog razloga, jednostavno nije bio toliko privlačan kao inače

Velika je vjerovatnića da su vam se, barem jednom, dogodili dani u kojima vam vaš partner, iz nekog nepoznatog razloga, jednostavno nije bio toliko privlačan kao inače. Kažemo vjerovatno jer je ova pojava uobičajena, i to ne samo u ljudskom, već i u životinjskom svijetu, a uzrok su, kažu naučnici, hormoni.

Autorka ovog zanimljivog istraživanja, Franćeska Rigeti, rekla je kako je uticaj hormona na ponašanje opasno zanemaren i kako je prisutan i kod muškaraca i žena.

U svrhu istraživanja, 33 žene davale su uzorak urina svakog dana tokom dvije sedmice, a sve kako bi se pratili nivoi estradiola, progesterona i testosterona. Svakog su dana i one i njihovi partneri ispunjavali upitnik o zadovoljstvu veze i percepciji partnera, a vodilo se računa i o tome da niti jedna od ispitanica nije na hormonskoj terapiji te da su u vezi barem četiri mjeseca.

Rezultati su pokazali kako su oba partnera na vezu gledala u negativnijem svijetlu onim danima kada je kod žena primijećen visok nivo estradiola, a što se najčešće događa neposredno prije ovulacije. U tim danima, ženama su njihovi partneri takođe bili manje privlačni nego inače.

-Nivo hormona se kod žena mijenja tokom različitih faza menstrualnog ciklusa, a ove promjene utiču i na psihologiju žene, uključujući i to kako se osjećaju naspram svojih partnera s kojima su u vezi- objasnila je Franćeska.

“Konstatovali smo kako zbog nivoa estradiola negativnije gledamo na naše partnere”.

Zanimljivo je da se, uprkos ovim promjenama, učestalost seksualnih odnosa nije promijenila, a što je samo pokazalo kako zbog hormona loša veza neće postati dobra, niti će odlična veza postati loš(ij)a. Ispravnije bi bilo reći kako će hormonalne promjene dovesti do laganih turbulencija koje će malo prodrmati vezu, ali definitivno ne u mjeri koja bi trebalo da vas zabrine. Primijećujete li toliko snažne turbulencije, moraćete malo pažljivije krenuti u potragu za uzrokom.

PROČITAJTE  Koji su simptomi hormonske neravnoteže i kako ih vratiti u normalu

Dodatni proteini: Prilikom konzumacije jagoda u organizam unosimo i paukove

Baba Vanga je predvidjela koronu, a tek ono što slijedi poslije ne zvuči nimalo dobro