in

Petar (8) nije ni znao da je prebolio koronu, a onda mu je naglo pozlilo…

Dječak iz Zagreba je nakon zaraze koronavirusom, za koju on i njegova obitelj nisu ni znali, razvio najteži oblik multisistemskog upalnog odgovora. Srce mu je u jednom trenutku prestalo kucati, danima je bio priključen na uređaj za disanje.

Za Dnevnik Nove TV progovorio je njegov otac, ali i tim iz KBC-a Zagreb koji ga je liječio i koji kaže da je ovo prvi ovako težak slučaj s kojim su se ikada susreli.

Petar ima 8 i pol godina. Nakon što je prebolio koronu a da nije ni znao, kao komplikaciju nakon covida razvio je multisistemski upalni odgovor. Njegov otac prepričava kako mu je jednog popodneva samo pozlilo. Bilo je to 21. aprila.

“Strahovito veliki puls, kratko disanje, bez kisika, bez zraka. Sami liječnici su rekli da to nisu nikada vidjeli, da se dijete toliko urušilo u par sati”, rekao je Alen Gibač, otac dječaka.

“Nisam ni znao da mu je srce otkazalo”

“Ja sam tek saznao poslije, nisam ni znao da je on u Zaraznoj u Franu Mihaljeviću, da mu je srce otkazalo, tu ga je doktor uspio reanimirati i to je to. On mi je rekao da ima kakvih 50 posto šanse da preživi, a ustvari sam poslije saznao da su šanse bile puno manje, 1 posto da će se izvući. Mi smo se nadali cijelo vrijeme. Mi smo se molili za njega da on ozdravi”, dodao je otac.

“U dječaka je došlo do razvoja najtežeg oblika multisistemskog upalnog odgovora, oblika karakteriziranog teškim zatajenjem srca, čak u jednom trenutku i do srčanog zastoja”, rekao je Sandro Desardo s Odjela za intenzivno liječenje djece pri KBC-u Zagreb.

PROČITAJTE  Neobičan trik za savršene obrve

“Srčani zastoj dogodio se u bolnici, što je bitan moment u preživljavanju”, kaže doktor koji je samo jedan u timu onih koji sudjeluju u njegovom liječenju.

“Nismo znali do koje mjere će se srce samo oporaviti. Hoće li će nakon toga trebati ugradnja nekakve trajne mehaničke potpore ili će trebati transplantaciju, tako da je na svu sreću ovo završilo na najbolji mogući način”, kazala je Sanja Konosić, specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja.

Srce mu sad uredno kuca

Osam dana bio je priključen na uređaj za srce i pluća.

“Dijete se uspjelo odvojiti od respiratora, međutim nije htio s nama komunicirati sve do dana dok mu nismo rekli da ide na odjel, onda je odjednom propričao. Niko nije bio sretniji od nas”, kazala je Mirjana Saratlija, glavna sestra na Odjelu za pedijatrijsku intenzivnu medicinu.

“Srce je sad uredne funkcije, to znači da uredno kuca, uredno radi ta pumpa, izgleda kao da se zapravo ništa nije događalo”, kaže Dorotea Bartoniček, pedijatrijska kardiologinja.

Liječnici na početku nisu bili previše optimistični oko dječakova oporavka. Ali sve ih je iznenadio, pa bi Petar uskoro trebao biti pušten kući.

“Petar je veliki uspjeh”

Reporterka Dnevnika Nove TV pitala je pedijatra Filipa Rubića i dječje kirurge Dražena Belinu i Željka Đurića iz bolnice što je dovelo do tako pozitivnog ishoda.

Dječjeg kardiokirurga Željka Đurića zvali su da dođe na posao baš zbog ovog dječaka. Priznaje da je bilo stresno.

“Došao je u teškom stanju. Radi se o dječaku od osam godina. On je samo jednu godinu stariji od mog sina, za mene je to bilo zahtjevno, ali sam znao da ako se ta agresivna napredna terapija održavanja cirkulacije dobro obradi, da ima velike šanse za preživljenje”, kazao je Đurić te istaknuo kako je važno govoriti o “ozbiljnosti covid-19 bolesti kod djece kako bismo izbjegli ovako teške kliničke slike”.

PROČITAJTE  ISPOVIJEST PACIJENTA NA RESPIRATORU Oko mene je bila neka praznina, tama… Obuzeo me je strah, vidio sam...

Na pitanje koliko su bili optimistični odgovara: “To je teško reći, došao je u teškom stanju, znali smo da pravovremena rekcija multidisciplinarnog tima ima veliku šansu i da to na KBC-u možemo liječiti”, rekao je Đurić te dodao kako zna da postoje takvi izolirani slučajevi, ali osobno nije čuo ni za jedan.

“Petar je veliki uspjeh”, zakjučio je Belina.

Autor: Krtice.net

UŽAS U NAJAVI U sukob Izraela i Palestine večeras se umiješala i treća strana

Princ Hari: Moj otac je patio, a onda je meni napravio isto