in

Planovi njemačke vlade u borbi sa posljedicama koronakrize: Smanjenje PDV-a, jeftinija struja…

Vladajuća koalicija u Berlinu dogovorila se oko novog paketa mjera kojim će se boriti s posljedicama koronakrize.

Radi se o mjerama koje bi Njemačku trebale izvući iz najteže recesije nakon Drugog svjetskog rata.

“Pokušavamo zajednički izaći jaki iz ove ekstremno teške situacije, mislim da smo danas za to položili dobar kamen temeljac”, rekla je Merkel.

“Želimo brzo izaći iz krize!” dodao je ministar financija i njezin zamjenik Olaf Scholz.

Vlada je poručila da ovim paketom želi potaknuti ekonomske aktivnosti koje su obustavljene ili reducirane proteklih mjeseci zbog koronakrize. To je glavna razlika u odnosu na dosadašnje mjere, teške nekoliko stotina milijardi eura, kojima je kabinet Angele Merkel htio po svaku cijenu spriječiti nagli porast stope nezaposlenosti, odnosno pokriti štetu koju su pretrpjeli njemački građani i firme zbog uvođenja restrikcija tokom epidemije koronavirusa.

 

Kakve su reakcije?

 

Reakcije su, barem zasad, uglavnom pozitivne.

Udruženje njemačkih gradova novi je paket nazvalo “impresivnim signalom”, a zadovoljni su i predstavnici srednje velikih firmi. Opozicione stranke FDP i AfD oprezno su pohvalile vladine mjere, a liberali ih ipak kritikuju smatrajući da se radi o skupim prijedlozima koji će opteretiti buduće generacije.

Predsjednik Instituta ifo Clemes Fuest za Deutschlandfunk kaže da ga je posebno iznenadilo snižavanje stope PDV-a.

“To je mjera koja kratkoročno može potaknuti promet. Ali na duži rok ta mjera nema učinka. Nakon što ona istekne, imat ćemo pad potrošnje u 2021. Dakle, nadaju se da će se privreda do tada oporaviti.”

Fuest smatra da vladin paket može “umanjiti učinke recesije, ali je ne može spriječiti”.

PROČITAJTE  Novi virus, smrtonosniji od korone: Za 6 dana ubio 450 ljudi, 32.000 zaraženih

Prijedlog mjera kritikovali su i predstavnici opozicionih Zelenih i Ljevice, čiji je šef Bern Riexinger vladin paket nazvao “prokockanom šansom”. On kaže da mu nedostaje “socijalno osiguranje za mnoge ljude” u Njemačkoj, odnosno da u paketu nema ništa o nužnim investicijama i socijalnim i ekološkim idejama za budućnost. Annalena Baerbock iz Zelenih dodaje da je vladin paket “bolji nego što se očekivalo”, ali ipak zahtijeva dodatne mjere za ljude koji primaju socijalnu pomoć, odnosno pomoć za nezaposlene.

 

Koje su glavne tačke?

 

U dokumentu pregovaračke ekipe Unije CDU/CSU i SPD-a na 15 stranica navodi se 57 mjera.

Paket je težak 130 milijardi eura. Radi poređenja, ukupni aktuelni njemački proračun iznosi oko 350 milijardi eura. Koje su glavne tačke?

Smanjenje PDV-a
Podrška porodicama i vrtićima
Podrška za energetiku
Podrška automobilskoj industriji
Podrška za željeznice
Podrška za firme
Ovo su mjere po navedenim tačkama.

Smanjenje PDV-a

Od 1. jula do 31. decembra 2020. PDV se snižava sa sadašnjih 19 na 16 posto, a povlaštena stopa PDV-a sa sedam na pet posto. Ona vrijedi, primjerice, za namirnice i drugu robu koja se svakodnevno troši.

Cilj te mjere je potaknuti potrošnju. Samo ta jedna mjera njemačku vladu koštat će 20 milijardi eura. Snižavanje stope PDV-a najveće je iznenađenje novog paketa.

Podrška obiteljima i vrtićima

Planira se isplata bonusa od 300 eura za svako dijete koje ima pravo na dječji doplatak. Bonus se, doduše, mora oporezovati, ali ne i za socijalno ugrožene porodice.

Jednokratni bonus dobit će sve porodice prijavljene u Njemačkoj, a s tim novcem mogu računati i brojni ekonomski migranti s područja jugoistočne Evrope koji su se posljednjih godina doselili u Njemačku – pod uslovom da već primaju dječji doplatak.

PROČITAJTE  Američki State department se oglasio o non-paperu: Spekulacije o promjeni granica su neosnovane!

Vlada će s nekoliko milijardi eura pomoći vrtićima i jaslicama kako bi mogli preurediti, nadograditi ili reorganizirati rad u svojim ustanovama, s ciljem poboljšanja higijenske situacije.

Podrška za energetiku

Vlada želi smanjiti financijsko opterećenje građana i njemačkih firmi po pitanju energetskih troškova.

Poticajima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora direktno iz nacionalnog proračuna trebala bi se sniziti cijena električne energije koju plaćaju privatni i pravni subjekti.

Podrška automobilskoj industriji

Vlada je odustala od poticaja za kupovinu dizelaša i benzinaca. Proteklih sedmica se vrlo glasno kritikovalo eventualne poticaje za kupovinu vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Potražnja za dizelašima i benzincima trebala bi se potaknuti indirektno, pomoću snižene stope PDV-a.

Vlada je novim paketom mjera odlučila puno izdašnije potaknuti prodaju električnih vozila. Za e-aute čija neto cijena iznosi maksimalno 40 hiljada eura “premija za okoliš” (kako se službeno naziva) porast će s 3000 na 6000 eura. S poticajima mogu računati i proizvođači.

Vlada će s 2,5 milijardi eura financirati izgradnju mreže punionica za baterije e-vozila, odnosno za istraživanje i razvoj e-mobilnosti.

Podrška za željeznice

Vlada će pomoći Njemačkoj željeznici čiji su prihodi znatno opali u doba korone. Kompanija koja je de facto u vlasništvu države može računati s financijskom injekcijom od pet milijardi eura.

S dodatnim novcem mogu računati i firme koje se bave javnim prijevozom u njemačkim gradovima – radi se o 2,5 milijardi eura.

Podrška za firme

Na financijsku pomoć mogu računati privredne grane i firme koje je pogodila koronakriza. Radi se o ukupnoj pomoći od 25 milijardi eura. Cilj je spriječiti stečajeve, pogotovo u manjim i srednje velikim kompanijama.

Pomoć će se isplaćivati za juni, juli i avgust – i to za branše poput ugostiteljske i turističke, ali i za sportske klubove u nižim ligama. Vlada se obavezuje i da će im nadoknaditi fiksne troškove u iznosu do 150.000 eura za maksimalno tri mjeseca.

PROČITAJTE  DRASTIČAN PREOKRET U CRNOJ GORI Marković poslao poruku građanima Srbije, mnoge će oduševiti

Autor: D. K.

Feng Shui pravila za spavaću sobu

Znate li da mačke imaju moći iscjeljivanja? Kada ovo pročitate sigurno ćete i vi nabaviti jednu!