in

Pokrenuta istraga zbog smrti Maide Džafić iz Gračanice: “Gledam na oči smrt svoga djeteta, spasa nije bilo”

Maida Džafić, petnaestogodišnja djevojčica, umrla je 8. augusta na UKC Tuzla. Roditelji djevojčice tvrde da je ona preminula zbog greške ljekara, kazavši da je tačan nalaz dijagnoze leptospiroze dobila tri dana nakon smrti, te da je mjesec dana ležala na tri klinike, a da ljekari nisu znali od čega boluje, te su je liječili pogrešnim terapijama. Otac djevojčice je Kantonalnom tužilaštvu Tuzla podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u UKC-u Tuzla.

Nevolje porodice Džafić počele su prije mjesec dana. Do tada potpuno zdrava djevojčica Maida dobila je temperaturu, nakon čega su je odveli porodičnom ljekaru. Nakon toga otišli su na UKC, gdje je poslije nekoliko pokušaja djevojčica ipak ostala na bolničkom liječenju. Zbog pandemije koronavirusa, posjete nisu bile moguće, ali su roditelji sa kćerkom imali svakodnevnu komunikaciju putem telefona. Nakon mjesec dana i desetina pokušaja da uđe na kliniku i vidi svoje dijete, otac Miralem i uspijeva. Tada je djevojčica već bila bez svijesti.

Iz Kliničkog centra Tuzla kažu da je formiran tim koji, između ostalog, ima zadatak da izvrši analizu i utvrdi okolnosti svih provedenih postupaka u liječenju pomenute pacijentice. Otac djevojčice slučaj je prijavio Tužilaštvu, koje je predmet zaprimilo i pokrenulo određenje radnje.

“Očekujem pravdu prije svega. Očekujem i od ove komisije koja je formirana na UKC, očekujem da rade, u smislu da i oni imaju djecu, da se ne dešavaju takve stvari. Ovaj je slučaj mene zadesio, ovakvih slučajeva ima na pretek“, dodaje Miralem Džafić.

Džafić je podnio krivičnu prijavu protiv odgovorne doktorice i šefa Klinike za zarazne bolesti, za nemar u liječenju. Kaže da je Maida bila odlična učenica, a majka nam pokazuje desetine školskih zahvalnica. Neostvarena želja djevojčice Maide je bila da postane doktorica.

PROČITAJTE  Roditelji otkrili istine o životu s djecom koje vam niko neće reći

Kao način podrške porodici i protesta protiv UKC Tuzla, u Gračanici je prije dva dana održana i mirna protestna šetnja. Ista je najavljena i u Tuzli u petak od 15 do 17 sati.

Autor: Krtice.net

U OPROŠTAJNOM PISMU NAĐEN MOTIV UŽASA Izbo bivšu svastiku sa kojom je bio u vezi, pa se objesio

LJUDINA O ovom potezu Zdravka Čolića bruji cijeli Balkan