in

Pola država SAD-a nastavlja s popuštanjem mjera: Broj mrtvih od virusa veći od broja poginulih u Vijetnamskom ratu

Nakon isteka uputa ponovnog pokretanja ekonomije koje je prije dvije sedmice objavila Bijela kuća, pola američkih saveznih država nastavlja s ublažavanjem ograničenja

Nakon isteka uputa ponovnog pokretanja ekonomije koje je prije dvije sedmice objavila Bijela kuća, pola američkih saveznih država nastavlja s ublažavanjem ograničenja koja se odnose na restorane, trgovine i ostale djelatnosti kako bi pokrenule ekonomiju pogođenu koronavirusom.

Uprkos izostanku sveobuhvatnog testiranja i ostalih mjera opreza koje očekuju zdravstveni stručnjaci, golemi pritisak na države da krenu s gospodarskim aktivnostima pojačan je najnovijim podacima ministarstva rada koji govore da je od 21. marta naknade za nezaposlene zatražilo oko 30 miliona Amerikanaca.

Među radno sposobnim stanovništvom nezaposlenost je skočila na 18,4 posto, što nije zabilježeno od Velike krize 30-ih godina prošloga vijeka.

Fizička odvojenost ljudi zatvaranjem škola, trgovina i ostalih mjesta okupljanja i dalje je glavno oružje u sprečavanju širenja visoko zaraznog virusa, no pritisak na ekonomiju poprima historijske razmjere te su sve glasniji zahtjevi za ublažavanjem restrikcijskih mjera u dijelovima SAD-a u kojima epidemija polako jenjava.

Drugi put u posljednje dvije sedmice prosvjednici u državi Michigan traže ukidanje ograničenja kretanja.

Oko dvadeset država, uglavnom na jugu, srednjem zapadu i u planinskom zapadu, krenulo je u ublažavanje mjera izolacije nakon što se prošle sedmice na to odlučila Georgia. Teksas i Florida su ove sedmice najavili plan otvaranja u narednim danima.

Što se tiče američkih sportskih događanja, NASCAR je objavio da će se od sredine do kraja maja održati 10 auto utrka u Sjevernoj i Južnoj Karolini.

No, broj zaraženih koronavirusom u mnogim dijelovima zemlje i dalje raste te dr. Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, poziva na oprez.

“Ne možemo neke stvari preskočiti i doći u situaciju u kojoj izazivamo virus da se vrati. To me brine”, kazao je Fauci u razgovoru za NBC.

PROČITAJTE  Škola djevojčicu poslala u samoizolaciju zbog menstrualnog ciklusa

Broj slučajeva zaraze u SAD-u prešao je milion, a od covida-19 umrlo je najmanje 62.000 ljudi, više nego što ih je poginulo u Vijetnamskom ratu.

Autor: D. K.

KORONA HOROSKOP: Znate li kojem znaku najteže pada karantin, a kojem je to dar od Boga?

Sve je utihnulo: Pogledajte kako izgleda najljepši vrt na svijetu za vrijeme pandemije