in

Policajac koji je ubio crnca u Atlanti optužen za ubistvo: Prijeti mu doživotni zatvor ili smrtna kazna

Paul L. Howard Jr., tužitelj okruga Fulton, danas je saopštio kako namjerava podići optužnice zbog ubistva 27-godišnjeg Raysharda Brooksa, odnosno optužiti Garretta Rolfea, bivšeg časnika u Atlanti koji je pucao u Brooksa.

Tužitelj je na konferenciji za novinare rekao da Brooks “ni u jednom trenutku nije obaviješten” da je uhapšen zbog vožnje pod utjecajem te da “se nije ponašao prijeteći”. Na početku incidenta je spavao, kazao je tužitelj, a nakon toga je surađivao s policijom.

“Brooks nikada nije pokazivao agresivno ponašanje tokom 41 minute i 17 sekundi”, rekao je Howard, a prenosi CNN.

 

Pregledani elektrošokeri

 

“Tokom analize ovog slučaja pregledali smo dva elektrošokera i njihove zapise“, dodao je.

Okružni tužitelj je kazao kako je odlučio “izdati naloge” u slučaju smrti Raysharda Brooksa. Podigao je 11 optužbi protiv bivšeg policajca Atlante koji je upucao i ubio 27-godišnjeg Raysharda Brooksa, među kojima je i optužba za kazneno djelo ubistva.

Howard je rekao da je Rolfe nogom gurao Brooksa “dok je on ležao na zemlji, dok se borio za svoj život” nakon što je upucan.

Dodao je kako je policijskim službenicima Atlante zabranjeno pucati iz pištolja u nekoga ko bježi, izjavio je okružni tužitelj.

“Grad Atlanta zabranjuje službenicima da pucaju elektrošokerom po onome ko bježi. Nije smio ispaliti elektrošoker na nekoga ko bježi. Dakle, sasvim sigurno ne možete ni pucati iz pištolja u osobu koja bježi“, kazao je Howard.

Rolfeu prijeti doživotni zatvor ili smrtna kazna bude li proglašen krivim.

 

Drugi policajac će biti svjedok

 

Što se tiče drugog službenika, Devina Brosnana, Howard je saopštio da će on svjedočiti u ime države, odnosno protiv svog kolege.

PROČITAJTE  Nove mjere danas stupaju na snagu, skraćuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata

Brosnan je priznao da je “stajao na tijelu Brooksa odmah nakon pucnjave”. Bit će optužen za težak napad i dvije tačke kršenja policijske zakletve, rekao je Howard.

Podsjetimo, 27-godišnji Rayshard Brooks prijavljen je jer je spavao u automobilu koji je blokirao prolaz drugim sudionicima u saobraćaju. Ustanovljeno je da je bio pod utjecajem alkohola, a prilikom hapšenja došlo je do naguravanja te je Brooks od jednog policajca zgrabio elektrošoker. Nakon toga je ustrijeljen.

Autor: D. K.

STVARNI ŽIVOT: 5 stvari koje ćete iskusiti već u prvoj godini braka

Jeans je ove sezone hit! Evo koja pravila kombinovanja morate poštovati