in

Policajac optužen za ubistvo Georgea Floyda će postati milioner

Mogao bi da dobije više od milion dolara vrijednu penziju, čak i ako bude osuđen za ubistvo

Mogao bi da dobije više od milion dolara vrijednu penziju, čak i ako bude osuđen za ubistvo

Bivši policajac Minneapolisa Derek Chauvin (44), koji je optužen za ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda tokom brutalnog hapšenja 25. maja, mogao bi da dobije više od milion dolara vrijednu penziju, čak i ako bude osuđen za ubistvo, piše CNN.

Chauvin je na meti bijesa javnosti od prošlog mjeseca, kad se pojavio snimak na kojem on kleči Georgeu Floydu na vratu skoro devet minuta, dok ga ovaj preklinje da prestane. Brzo je otpušten iz svog odjeljenja u kojem je radio od 2001, a usljed protesta koji su zahvatili Sjedinjene Države i čitavu planetu, optužen je i za drugostepeno ubistvo. Još tri policajca umiješana u incident takođe su otpuštena i prijete im optužnice.

Ali, Chauvin i dalje može da dobije penziju, koja je djelimično zasnovana na uplatama poreskim obveznika. Iako niz američkih država zakonom omogućava oduzimanje penzija osuđenima za krivična djela vezana za njihov rad, to nije slučaj u Minnesoti.

Iz Udruženja za penzionisanje javnih službenika Minnesote potvrdili su za CNN da Chauvin može podnijeti zahtjev za svoju penziju već u 50. godini. Za računanje isplata penzije koristi se niz faktora, a Chauvin bi vjerovatno mogao da dobija 50.000 dolara godišnje ili više, ako isplata počne u njegovoj 55. godini.

Tokom 30-godišnjeg perioda ta suma bi mogla dosegnuti 1,5 miliona dolara ili više, ne uključujući porast životnih troškova. Ta svota bi mogla biti još veća ako je tokom vremena sakupio značajnu količinu prekovremenog rada, prenio je CNN.

PROČITAJTE  Pogledajte kako izgleda dječak sa slike koja je 2016. rasplakala svijet

Autor: Mirza D.

Tajna tibetanskog čaja: Nevjerovatna svojstva ovog čudesnog napitka

Kćerka Zdravka Čolića hvali se dizajnerskom torbicom od 5.000 dolara