in

Porodica se protivila njenom izboru karijere, a na kraju je postala jedna od najvećih zvijezda prošlog vijeka

Filmska glumica Marlene Dietrich jedna je od najvećih zvijezda 30-ih i 40-ih godina prošloga vijeka, a osim zbog svojih uloga bila je poznata i po svojoj snažnoj seksualnoj privlačnosti.

Rođena je 27. decembra 1901. godine u Berlinu kao Maria Magdalene Dietrich. Otac joj je preminuo još dok je bila djevojčica, a odrasla je uz majku i njezina drugog supruga Edouarda von Loscha. U školi je učila francuski i engleski te je pohađala satove violine, a nadala se da će jednoga dana biti profesionalna violinistica. Obožavala je muziku i prelijepo je pjevala, no krajem tinejdžerskih godina odustala je od muzičke karijere te se posvetila glumi.

Upisala je dramsku školu te ubrzo došla na velike ekrane njemačkog filma. Njezina porodica protivila se toj karijeri, stoga je Marlene kao umjetničko ime uzela kombinaciju svoja dva imena.

 

Jednom se udala, a nikada se nije razvela iako se rastala

 

Godine 1923. udala se za filmskog radnika Rudolfa Siebera. On joj je pomogao da dobije ulogu u filmu “Tragedy of Love” iste godine. Svoje jedino dijete, kćer Mariju, dobili su godinu dana kasnije. Par se poslije rastao, no nikada se nisu službeno razveli. Dvadesetih godina prošloga vijeka njezina karijera bila je u punom cvatu. Dobila je ulogu u filmu “Plavi anđeo”, koji je ujedno i prvi film s tonom na njemačkom govornom području. Snimljena je i engleska verzija filma, koja ju je dovela u Hollywood.

U SAD se preselila 1930. godine, gdje joj je prva uloga bila ona u filmu “Maroko”, u kojem glumi Amy Jolly. Jedna je od prvih glumica koja je prkosila industriji u kojoj su muškarci vodili glavnu riječ, često je nosila hlače, što onda nije bio slučaj, te je izazivala svojim seksepilom.

PROČITAJTE  Odaberite kartu i otkrijte ko vam tajno zavidi i zašto!

Tokom Drugog svjetskog rata Marlene su ljudi bliski Adolfu Hitleru pozvali da se vrati u Njemačku, no to je odbila. Kao rezultat toga, filmovi u kojima je ona glumila bili su zabranjeni u Njemačkoj dok su nacisti bili na vlasti. Godine 1939. službeno je postala državljanka SAD-a. Pjesme poput “Lili Marlene” koje su u ratu bile popularne, Dietrich je često pjevala u cabaret klubovima, a nakon što joj je glumačka karijera počela padati, pronašla se kao pjevačica.

 

Od glumice do pjevačice

 

Sredinom 50-ih godina proputovala je čitav svijet te je nastupala u brojnim gradovima, od Pariza do Las Vegasa. Prvi se put u Njemačku vratila 1960. godine, a dočekali su je raširenih ruku. Nakon što se umirovila, preselila se u Pariz, gdje je i ostala do kraja života.

Glumica i pjevačica preminula je 6. maja 1992. godine u svom pariškom domu. Sahranili su je u Berlinu, a pokopana je pokraj svoje majke. Njezina kći kasnije je napisala biografiju pod imenom “Marlene Dietrich”.

Autor: D. K.

Nevjerovatno: Pogledajte kako sad izgleda Conchita Wurst, pobjednica Eurosonga 2014. godine

Sjećanje na heroja Želimira Vidovića Kelija: Ubili su ga oni koji su odlučili da s brda zapale i do temelja sravne njegov grad