in

Porodice preminulih od koronavirusa u Italiji podižu tužbe: “Svi imamo iste priče”

Patients suffering from the coronavirus disease (COVID-19) are seen in the intensive care unit at the Papa Giovanni XXIII hospital in Bergamo, Italy May 12, 2020. Picture taken May 12, 2020. REUTERS/Flavio Lo Scalzo REFILE - CORRECTING NAME OF THE HOSPITAL

Porodice žrtava covida-19 iz Bergama, koji se nalazi u sjevernom dijelu Italije, najpogođenijem koronavirusom, poduzele su pravne korake u srijedu u potrazi za pravdom za svoje mrtve.

Radi se o prvoj akciji te vrste u Italiji gdje je pandemija odnijela gotovo 34.000 života.

Članovi udruženja “Noi Denunceremo” (“Tužit ćemo”), koja je nastala iz Facebook grupe, podnijeli su 50 pojedinačnih prijava tužiteljstvu u Bergamu.

“Svi smo iz područja Bergama i svi imamo slične priče, priče o porodičnim tragedijama, i svi tražimo jasne i ozbiljne odgovore od tužitelja”, rekla je farmaceutkinja Cristina Longhini, čiji je 65-godišnji otac umro u martu od koronavirusa u bolnici u Bergamu.

Kad se razbolio, priča ona, porodični doktor ga je odbio posjetiti kod kuće, a vozilo hitne pomoći nije bilo dostupno da ga odveze u bolnicu. Kad je nakraju hospitalizovan, više mu nije bilo spasa. “Kada je umro, zaboravili su nas nazvati”, kaže Longhini.

Budući da nije bilo mjesta da njezin otac bude pokopan na nekom od lokalnih groblja, lijes s njegovim tijelom zajedno s desetinama drugih prebačen je vojnim kamionom na nepoznatu lokaciju. Porodica je na kraju otkrila da je otac pokopan 200 kilometara dalje i to kada je poštom stigao račun za troškove ukopa.

“Na pravosudnim vlastima će biti da sagledaju tužbe”, rekla je novinskoj agenciji ANSA advokatica Consuelo Locati.

“To neće biti brza istraga jer se radi o osjetljivom pitanju.”

U tužbama se navodi šta su sve porodice preživjele – od nedostatka informacija do nedovoljne njege.

Tužbe su podnesene protiv nepoznatih osoba, a u pripremi je navodno još 150 prijava.

PROČITAJTE  Doktor Nestorović opet šokirao javnost: Obolio sam od korone!

Autor: D. K.

Planina iz GOT-a dnevno pojede 10 hiljada kalorija. Evo kako to izgleda

Epidemiolog objasnio kako je Sjeverna Makedonija ponovo postala žarište koronavirusa