in

Poslije koronavirusa BiH prijeti nova opasnost zvana “legionarska bolest”

On je preporučio svim vlasnicima javnih objekata i inspekcijskim organima u BiH da posvete pozornost kada je u pitanju prvo čišćenje objekata koji se nisu dugo koristili

Svi prostori koji su bili zatvoreni tokom pandemije koronavirusa, kao što su hoteli, ugostiteljski objekti, zanatske radnje, škole, vrtići, u opasnosti su da nakon njihovog otvaranja izazovu jednu drugu opasnu zarazu a to je legionarska bolest, uzrokovana bakterijom legionela, upozorio je poduzetnik Tomislav Grizelj.

On je istakao da liječenje legionele može trajati i do šest mjeseci, a inkubacija traje do deset dana.

– Poslije koronavirusa sasvim normalno posljedica je da ćemo dobiti još jednu opasnu zarazu i jače opterećenje bakterijološko – legionelu, koja se teško liječi – kazao je Grizelj.

On je preporučio svim vlasnicima javnih objekata i inspekcijskim organima u BiH da posvete pozornost kada je u pitanju prvo čišćenje objekata koji se nisu dugo koristili.

– Poslije toga potrebno je izvršiti dezinfekciju prostora kada su u pitanju površine, ventilacioni kanali, vododvodni sistemi, uključujući i hidrantske mreže. Potrebno je da se izvrši dobro ispiranje, da se izvrši dezinfekcija i tek kada se od Zavoda za javno zdravstvo dobije odobrenje da je voda ispravna za konzumiranje da se objekat smije staviti u funkciju, da ne bi bilo posljedica za građanstvo – upozorio je Grizelj.

Prema njegovim riječima, prije puštanja u funkciju javnih objekata potrebno je izvršiti dobro čišćenje odnosno pranje prostora pa se tek onda mora provesti uspješna dezinfekcija.

Dodao je da ni BiH kao ni zemlje u okruženju nisu spremne za legionelu, kao što nisu bile spremne ni za koronavirus.

PROČITAJTE  150 kineskih radnika i zavarivača stiglo u Hrvatsku: U izolaciji će provesti 14 dana

Legionarskom bolešću ljudi se zaraze kada se bakterije legionele šire zrakom kao aerosol iz izvora vode, poput hidromasažnih kada, tuš-kabina, fontana i industrijskog vodenog sistema za hlađenje.

Autor: Mirza D.

Hana Hadžiavdagić zgrozila Balkan: Razbjesnila sve majke iz regiona, ali nije tu stala

Kako se zove Hrvatska bez turizma? Srbija