in

PRAVOSLAVCIMA SE SUTRA PRAŠTAJU SVI GRIJESI Evo šta treba da uradite na Svetu Trojicu, treći najveći praznik posle Vaskrsa i Božića

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vjernici 7. juna obilježavaju praznik Silazak Svetog Duha na apostole – Svete Trojice ili Duhove.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vjernici 7. juna obilježavaju praznik Silazak Svetog Duha na apostole – Svete Trojice ili Duhove.

Duhovi se uvek obilježava 50 dan posle Vaskrsa i deseti dan posle Spasovdana. Duhovi predstavljaju i “rođendan” hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak svetog duha na apostole. Kod Srba i još češće kod Rusa i Grka, taj praznik se zove i Pedesetnica.

Po značaju to je treći praznik po značaju, posle Vaskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slavi tri dana. Praznovanje se nastavlja cijele sedmice, ne posti se, to je tzv. trapava nedelja. Taj praznik je uvijek u nedelju, na pedeseti dan od Vaskrsa. Crkveno učenje kaže da je neposredno prije Vaznesenja, Hristos obećao učenicima da će se ubrzo „izliti blagodet Duha Svetog“ na njih, što se desilo 50. dana od vaskrsnuća.

Taj praznik se naziva još i Trojica jer je – po učenju – Hristos obećao, Bog Otac dozvolio, a Sveti Duh sišao. U pedeseti dan od Hristovog Vaskrsenja, sa neba iznad kuće u kojoj su boravili apostoli i Presveta Bogorodica nastade buka.

Autor: Krtica.net

Policija je pronašla ženu koja je bila zaključana više od 20 godina, otkrili su njenu strašnu priču

SITUACIJE KRITIČNA Voditelj Zvezda Granda hitno primljen u bolnicu!