in

Predrag Kon šokirao Srbiju: Izgleda da ćemo morati vratiti mjere zabrane…

“I dalje imamo epidemiju tako da možemo vratiti određene mjere, poput zabrane javnog okupljanja”, rekao je srbijanski epidemiolog Predrag Kon.

“I dalje imamo epidemiju tako da možemo vratiti određene mjere, poput zabrane javnog okupljanja”, rekao je srbijanski epidemiolog Predrag Kon.

Kon je povodom porasta broja novozaraženih virusom Covid-19 rekao da smatra da, u slučaju drugog talasa, neće biti potrebe za uvođenjem vanrednog stanja.

Od 5.239 osoba koje su testirane do jučer u 15 sati, 69 ih je bilo pozitivno, što govori o porastu broja oboljelih s obzirom na to da je prije desetak dana bilo drastično manje zaraženih.

Komentarišući porast broja zraženih, Kon je rekao za “Blic” da to jeste situacija koja pomalo zabrinjava, ali samo dok se ne otkrije kako je neko zaražen.

“Imamo situacije u Novom Pazaru i Tutinu koje su rezultat opuštanja tokom obilježavanja Bajrama, ali i u Beogradu imamo grupe zaraženih koje su povezane. To su žarišta koja držimo pod kontrolom. Osim toga, imamo 15 pojedinačnih slučajeva u Beogradu koje pratimo i radi se ozbiljan posao na otkrivanju kako su se zarazili”, ističe Kon.

“U periodu smo otvaranja zemlje, sledi organizovanje svadbi i raznih vrsta skupova, kao i prijemnih ispita i povratka studenata u domove te mogu da se očekuju izvesne ekscesne situacije kao u Novom Pazaru, Tutinu, u studentskim domovima. Ipak, štiti nas ljetnji period, jer su sve respiratorne infekcije sezonske i pogoduje im zima. Takođe, imamo visoko razvijen nadzor kontakata i obimna testiranja te ne očekujemo drastično pogoršanje epidemiološke situacije”, kaže on.

Dodaje da situacija nije ista na teritoriji cijele Srbije te da područja gdje više od sedam dana nema novih slučajeva ne mogu da se porede s onima gdje je virus još u cirkulaciji.

PROČITAJTE  Buba Corelli doživio saobraćajnu nesreću u Sarajevu

“Mora da prođe 28 dana bez ijednog novooboljelog da bismo mogli da proglasimo kraj epidemije. Zakonski imamo mere koje su obavezujuće za starije osobe i hronične bolesnike, dakle u zatvorenom prostoru moraju da stave maske. Svakako, svi oni koji žele sebe da zaštite, kao i zdravlje starijih osoba, staviće maske u zatvorenom prostoru. Takođe, bez obzira što nošenje maski nije obavezno u javnom prevozu, bez njih ne bi trebalo ulaziti u javni prevoz. To posebno važi za starije i hronične bolesnike, ali i za sve druge, jer kao što smo već rekli, tu postoji velika mogućnost od zaražavanja”, napominje Kon i dodaje:

“Od nas zavisi koliko ćemo poštovati mjere, ali i da li će virus preživeti, a koliko će biti virulentan zavisi i od meteoroloških uslova.”

Autor: Mirza D.

Ceca se oglasila nakon vijesti da je zaražena koronom: Otkrila je šta se dešava sa njom i Veljkom

Nevjerovatan video zabilježen: Tri munje udarile u avion koji je išao prema aerodromu!