in

Predsjednici njemačkog i francuskog parlamenta pozvali na otvaranje granica u Evropi

Predsjednik francuskog parlamenta i njegov njemački kolega pozvali su u utorak na otvaranje što je prije moguće granica između evropskih zemalja, nakon što su one bile više sedmica zatvorene zbog pandemije koronavirusa.

“Francuska i Njemačka moraju raditi na trenutnoj obnovi slobodnog kretanja u okviru Šengenskog prostora čim se ispune uslovi”, ističu u zajedničkoj izjavi Richard Ferrand i Wolfgang Schauble, koju objavljuje agencija France presse.

“Zatvaranje francusko-njemačke granice već ima ozbiljne posljedice, koje nadilaze graničnu regiju, a posebno su važne za percepciju njemačko-francuskih odnosa”, navode Ferrand, član centrističke stranke LREM francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, i Schauble, jedan od stupova Kršćansko-demokratske unije CDU, kancelarke Angele Merkel, zauzimajući se za “što bržu akciju”.

Tekst zajedničke izjave objavljen je dva dana uoči sastanka Francusko-njemačke parlamentarne skupštine, novog foruma dvaju parlamenata uspostavljenog u cilju jačanja odnosa dviju zemalja, koji će biti posvećen lekcijama koje Evropa može izvući iz pandemije covida-19.

 

Otvaranje predviđeno od sredine juna, ali postoje problemi

 

Do danas je predviđeno ponovno otvaranje granica unutar Europe od sredine juna, ali do sada vlada nered s tim u vezi kod različitih evropskih zemalja, uprkos pozivima Evropske komisije na više međusobnih konsultacija.

Predsjednici dvaju nacionalnih parlamenata također su u zajedničkoj izjavi “pozdravili” i dali svoju “podršku” najnovijem prijedlogu francuskog predsjednika Macrona i njemačke kancelarke Merkel kojim je predložen plan oporavka u Evropi vrijedan 500 milijardi eura, za oporavak od pandemije, financiran iz duga ugovorenog unutar Evropske unije.

“Francuska i Njemačka preuzimaju zajedničku odgovornost za Europsku uniju” tim prijedlogom koji ide za tim da “Evropa iziđe ojačana nakon krize izazvane koronavirusom”, navode predsjednici francuskog i njemačkog parlamenta.

PROČITAJTE  Trump povukao SAD iz Svjetske zdravstvene organizacije dok je u zemlji preko 3 miliona zaraženih

Autor: D. K.

Premijerka pozvala stanovnike Srbije da ne idu na ljetovanje u Crnu Goru

Najpametniji znakovi horoskopa: Pogledajte koliko je nobelovaca u kojem znaku