in

Prekršioci mjera izolacije u Indoneziji moraju čistiti javne zahode

Indonežanima koji prekrše pravila uvedena u sklopu borbe protiv koronavirusa u Jakarti prijeti neobična kazna – čišćenje javnih zahoda u posebnom prsluku kako bi ostali građani znali da su kažnjeni.

Čišćenje toaleta jedna je od kazni na popisu za nepoštovanje donesenih mjera.

Izlazak na ulicu bez maske kažnjava se s 250.000 rupija (15,50 eura), a građani koji se grupišu uprkos zabrani morat će čistiti javne zahode i one u raznim javnim institucijama. Uz to, moraju obući poseban prsluk koji ukazuje na to da su kažnjeni.

 

Pretpostavlja se da je broj zaraženih veći nego što se misli

 

Firme u kojima zaposlenici zaborave za sobom zatvoriti vrata ili krše pravila o zaštiti javnog zdravlja mogu biti kažnjene s do 50 miliona rupija (oko 3100 eura), stoji u pravilima ponašanja u vrijeme pandemije.

Vlasti Jakarte, u čijoj gradskoj regiji živi oko 30 miliona stanovnika, u aprilu su zbog pandemije koronavirusa uvele mjere djelimičnog karantina. Ostali indonezijski gradovi uveli su slične mjere, no njihovo je kršenje učestalo.

Tokom vikenda u Jakarti se okupilo nekoliko stotina ljudi koji su prosvjedovali zbog zatvaranja jednog restorana brze hrane.

U Indoneziji je po službenim podacima koronavirusom zaraženo 14.749 osoba, a umrlo ih je 1007. No pretpostavlja se da je broj zaraženih puno veći u toj zemlji s više od 260 miliona stanovnika.

 

Autor: D. K.

Ovako sada izgleda ručati u Italijanskim restoranima: Obrok kao na šalteru

Borba sa virusom u svijetu: Brazil je novo žarište, u SAD-u bi moglo umrijeti više od 147 hiljada ljudi