in

Premijerka pozvala stanovnike Srbije da ne idu na ljetovanje u Crnu Goru

Nakon što se Srbija nije našla na listi država s kojima će Crna Gora 1. juna otvoriti granice, srbijanski mediji oštro su napali crnogorsku vladu, a predsjednica vlade Ana Brnabić pozvala je stanovnike Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori.

U ponedjeljak je crnogorski predsjednik vlade Duško Marković najavio da će Crna Gora otvoriti granice sa zemljama u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100 hiljada stanovnika, a na listi su se našle Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija i Grčka

 

Nazvali Crnu Goru fašistima i rasistima

 

Mediji u Podgorici prenijeli su pisanje provladinih portala u Srbiji, koji su odluku crnogorske vlade predstavili kao napad na Srbiju, a Crnu Goru su optužili da je fašistička i rasistička zemlja te su kao glavnoga krivca za neotvaranje granice sa Srbijom označili predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Podgorički portal CDM izdvojio je pojedine naslove srbijanskih medija. “Milovi fašisti dopustili ulaz u Crnu Goru svima osim Srbima iz Srbije i Republike Srpske” naslov je u tabloidu Informer, dok Kurir objavljuje tekst s naslovom “Maske konačno pale: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbe”. Stanoviti portal Republika tekst je naslovio “Milo rasist i srbomrzac: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbiju”.

Istodobno, većina crnogorskih medija prenosi i izjavu predsjednice vlade Ane Brnabić, koja je za Pink ocijenila kako su građani Srbije sada mogli vidjeti da su u Crnoj Gori nepoželjni.

“Ovakav odnos crnogorskoga predsjednika vlade poslao je jasnu poruku građanima. Zamolila bih da građani što duže i u većem broju ostaju u našoj Srbiji i da ako negdje moraju otići ne idu tamo gdje su građani Srbije nepoželjni”, saopštila je Brnabić ističući da vlada te zemlje neće uvoditi recipročne mjere prema građanima Crne Gore, ali će spriječiti “još snažnije i još oštrije ulazak crnogorskih kriminalaca i mafijaških klanova iz Crne Gore, koji su godinama ubijali po Srbiji i terorizirali naše građane”.

PROČITAJTE  Stanivuković: U procesu smo izbora bageriste

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić za Blic je utvrdio kako je potez crnogorskih vlasti da zatvore granicu za državljane Srbije “smiješan i besmislen čin” te ocijenio kako Crna Gora tim potezom štetu nanosi sama sebi.

Dačić je upitao koje će onda turiste imati te dodao kako je crnogorska vlast ovom odlukom poslala poruku gdje trebaju ići građani Srbije kao turisti i gdje će ostaviti svoj novac.

Crnogorski predsjednik vlade Duško Marković najavio je u ponedjeljak, nakon što je u nedjelju Crna Gora postala prva korona-free država u Europi, da će zemlja za određene države otvoriti granice 1. juna te da će sljedeće sedmice početi s radom vrtići i igraonice, a bit će dopuštene i svadbe, krštenja te ograničen broj publike na sportskim događajima.

Crnogorske zdravstvene vlasti najavile su da će proglasiti kraj epidemije na teritoriji Crne Gore nakon što u toj zemlji 28 dana ne bude novih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, što bi se moglo dogoditi 2. juna.

 

Tenzije između Podgorice i Beograda počele u januaru

 

Crna Gora i Srbija pogoršale su međusobne odnose nakon što je crnogorska skupština krajem 2019. izglasala Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji regulira vlasništvo nad imovinama vjerskih zajednica. Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i službeni Beograd tvrde da je zakon usmjeren isključivo protiv te vjerske organizacija i da joj država želi “oteti crkve i manastire”. Najviši srbijanski dužnosnici javno su tada poduprli okupljanja građana koje je SPC organizirao u Crnoj Gori, dok je početkom januara tokom “litija” ispred crnogorske ambasade u Beogradu došlo do pokušaja paljenja zastave Crne Gore.

Tada su i Crna Gora i Srbija na razgovor u MVP pozvali ambasadore u Podgorici i Beogradu, koji su odbili primiti prosvjedne note.

PROČITAJTE  Iz Hrvatske pojasnili kako građani BiH mogu ući u zemlju

Diplomatske tenzije između Podgorice i Beograda privremeno su utihnule nakon što je zbog epidemije koronavirusa SPC u Crnoj Gori zaustavio masovna okupljanja.

Autor: D. K.

Deset pravila emocionalno inteligentnih ljudi koja život čine lakšim

Predsjednici njemačkog i francuskog parlamenta pozvali na otvaranje granica u Evropi