in

PRIRODA UZVRAĆA UDARAC Rekordno velik otvor nad Arktikom odjednom zacijelio, ozonske rupe više nema!

Baš kao što se odjednom stvorila tokom proljeća, tako je rekordno velika ozonska rupa odjednom zacijelila

Baš kao što se odjednom stvorila tokom proljeća, tako je rekordno velika ozonska rupa odjednom zacijelila, prenosi CBSNews.

Znanstvenici Copernicus Atmospheric Monitoring Servicea (CAMS, Služba za atmosferski nadzor Copernicus) koji nadziru rupu “bez presedana” bili su najavili zatvaranje još prošlog sedmice.

Pandemija koronavirusa koja je pod ključ strpala gotovo pola svjetskog stanovništva imala je blagotvoran učinak na obnovu okoliša, posebno kad je riječ o kvaliteti zraka koja se naglo poboljšala.

U venecijanskim su lagunama viđene meduze, iz Indije opet mogu vidjeti Himalaju, divlje životinje su se vratile u svoja staništa (primjerice na Plitvičkim jezerima). No, znanstvenici navode da pandemija vrlo vjerojatno nije bila razlog za zatvaranje ozonske rupe.

“Presudan je utjecaj na formiranje rupe imao neobično jak i dugotrajan polarni vrtlog”, objavili su iz CAMS-a preko Twittera. Sada, kad je vrtlog prestao, ozonska se rupa automatski zatvorila.

Prema nedavnim podacima NASA-e, razina ozona iznad Arktika dosegnula je rekordno nisku razinu u ožujku.

Ozbiljno smanjivanje ozonskog omotača je bilo neobično – 1997. i 2011. jedine su godine kada su se slična stratosferska oštećenja dogodila nad Arktikom. “Iako su tako niske razine rijetke, one nisu bez presedana”, potvrdili su istraživači.

Paul Newman, šef skupine koja se bavi studijima Zemlje u NASA-inu centru za svemirske letove Goddard u Greenbeltu, savezna država Maryland, izrazio je zabrinutost: “Ovako niska razina ozona nad Arktikom događa se otprilike jednom u desetljeću. Za ukupno zdravlje ozonskog sloja ovo je zabrinjavajuće jer su razine ozona u pravilu visoke tokom marta i aprila”.

Klorofluorougljici, kemikalije koje su stvorili ljudi, uništavali su ozonski sloj u prošlom vijeku te su na kraju stvorili čuvenu rupu koja se formirala na Antarktiku 1980-ih. Početkom ovog mjeseca Evropska svemirska agencija ustanovila je da je rupa tri puta veća od površine Grenlanda.

PROČITAJTE  Naučnici poslali upozorenje: Otrovni oblak iz Bejruta ide prema Evropi!

Nakon potpisivanja Protokola iz Montreala 1987. godine, 197 zemalja (UN ima 193 članice) se složilo da se klorofluorougljici postupno uklone iz uporabe kako bi se ozon zaštitio od daljnjeg oštećenja. Zbog toga je došlo do smanjivanja rupe iznad Antarktika. Bez tih pravila, ovogodišnja bi arktička ozonska rupa mogla izazvati prijetnju zdravlju stanovništva na Zemlji.

“Ne znamo što je izazvalo da dinamika valova ove godine bude tako slaba”, rekao je Newman. “Ali, potpuno je jasno da bi oštećenje Arktika ove godine bilo puno gora da nismo prestali ispuštati klorofluorougljike u atmosferu zahvaljujući Protokolu iz Montreala”, zaključio je Newman.

DOKTORICA DARIJA IMA DOBRU I LOŠU VIJEST Virus je oslabio i nadali smo se da će sunce ubiti koronu, ali ovo nismo očekivali

Amerikanci predvidjeli tri scenarija za pandemiju: Treba se pripremiti za najgori