in ,

“Probao sam da spasim princezu Dajanu”: Ljekar poslije 24 godine otkrio detalje iz kobne noći

Hirurg koji je bio na prvim borbenim linijama za život princeze Dajane do detalja opisao noć kada je, nakon nesreće, dovezena u Urgentni centar bolnice u Parizu.

Britanska princeza Dajana stradala je u saobraćajnoj nesreći prije 24 godine, a doktor koji je pokušavao da joj spase život kobne noći progovorio je nakon dugogodišnjeg ćutanja.

Doktor Monsef Daman tog 31. avgusta 1997. godine bio je na dužnosti, kada je teško povrijeđena princeza hitno dovezena u Urgentni centar. Odlučio je da progovori nakon 24 godine i otkrije detalje borbe za život princeze, zapanjen činjenicom da se i skoro četvrt vijeka kasnije o njenoj smrti ispredaju teorije zavjere.

Princeza od Velsa u Urgentni centar je stigla u kritičnom stanju, pošto je na mjestu nesreće doživjela srčani zastoj, ispričao je on.

“Spavao sam u prostoriji za odmor, kada me je dežurni anesteziolog probudio i rekao da imamo hitan slučaj. Mi nismo znali ko je povrijeđena osoba, samo nam je rečeno da stiže žena koja je doživjela saobraćajnu nesreću. Nismo znali njen identitet, a dovezena je u kritičnom stanju”, ispričao je on za “Dejli mejl”.

Na nosilima se nalazila princeza Dajana, i kompletno osoblje Urgentnog centra odmah je shvatilo ozbiljnost situacije.

“Reagovali bismo urgentno i da je bilo koja druga mlada žena bila na nosilima, i da je preživjela takvu nesreću, ali ovdje je u pitanju bila princeza. Jedna od stažistkinja je samo nijemo stajala u uglu”, opisao je on atmosferu koja je zavladala kada su shvatili ko je pacijentkinja.

“Princezu su odmah poslali na rendgen gdje se ustanovilo da ima jako opasno unutrašnje krvarenje. U tom momentu, kako joj još uvijek nisu ustanovili krvnu grupu primila je jedinicu nulte krvne grupe. Negdje oko dva sata poslije ponoći, doživjela je drugi srčani zastoj”, ispričao je on.

PROČITAJTE  ANA NIKOLIĆ PROŠLA KROZ PAKAO SA KĆERKICOM: “Ona ne zna šta je smrt, ali ona je mislila da se njen tata nikad neće vratiti”

Njeno stanje zahtijevalo je hitan hiruški zahvat, nije bilo vremena da je prebace u operacionu salu, već je urađen na licu mjesta i tada je doktor Dahman otkrio da joj je oštećena srčana maramica.

“Uradio sam sve kako bi mogla da diše, srce joj nije radilo kako treba jer nije dobijalo dovoljno krvi. Prošlo je pola sata, i znali smo da nam je potrebno čudo. Pozvan je najbolji francuski kardiohirurg, probudili su ga i izvukli iz kreveta da bi došao”, ispričao je on.

Kardiohirurg profesor Alen Pavi odmah je naredio da Dajanu prebace u operacionu salu, gdje je tim ljekara nastavio da se bori za njen život. Profesor Pavi je zahtijevao da operacijom utvrde šta je uzrok tog unutrašnjeg krvarenja.

“Tokom te procedure, utvrđeno je da je princezi pokidana gornja lijeva plućna vena, i to na mjestu gde se spaja sa srcem. Pavi je uspio da popravi to oštećenje, ali je već bilo kasno”, prisjetio se Daman.

Princezino srce prestalo je samo da kuca još prije nego što su je operisali, ali je vještačkim putem održavana u životu. Nije mogla da se povrati, a ljekari su gubili bitku za Dajanin život.

“Probali smo masažu srca, defibrilator, dali smo joj adrenalin. Ali njeno srce nije ponovo počelo da kuca”, rekao je on.

Tim je, uprkos tome, nastavio napore da princezu održi u životu još čitavih sat vremena.

“Borili smo se, sve smo probali, kada radite u ovakvoj situaciji, ne primjećujete da prolazi vrijeme. Bolnica Pitije-Salpetrijer je jedan od najboljih urgentnih centara u Francuskoj. Uspijevali smo da spasemo i ljude u mnogo gorem stanju od nje. Ponosili smo se time. Ali nju nismo uspjeli da spasemo”, rekao je on.

PROČITAJTE  Reuters otkriva ozbiljan preokret u priči: Šta se desilo sa ljudima koji su primili Pfizerove vakcine

I nalazi uglednog britanskog patologa, dr Ričarda Šeparda, potvrdili su da je francusko medicinsko osoblje uradilo sve u njihovoj moći i da je bilo krajnje stručno. Da nijedna druga strategija ne bi pomogla u ovakvom slučaju.

“Nakon svega osjećate veliki fizički zamor zato što ste svaki atom snage ulozili da spasite njen život. Bili smo svi umorni i slomljeni. Nisam čak ni primijetio predsjednika Širaka koji je došao da oda počast Dajani”, rekao je doktor, a potom opisao bizarne scene u bolnici i oko nje u danima koji su usledili.

Bolnica je bila opkoljena od strane novinara i paparaca, doktori su doživljavali sramotne scene. Novinari su pokušavali da se probiju u unutrašnjost bolnice, po hodnicima i odjeljenjima su se raspitivali, prerušavali su se u medicinsko osoblje i gurali kolica po bolnici, sve u pokušaju da se približe članovima tima koji je pokušavao da spase princezu.

Najbizarniji od ovih incidenata doktor Daman nikada neće zaboraviti. U noći kada je trajala borba za Dajanin život, nosio je, kao i uvijek, bijele klompe.

“Tek narednog jutra, primijetio sam da su mi klompe krvave. Na njima je bilo Dajanine krvi. Nisam stigao da ih očistim, ali jednog od narednih dana, prišao mi je čovjek dok sam bio u krugu bolnice i rekao mi – hoću da kupim vaše klompe. One na sebi imaju plavu (kraljevsku, prim. aut) krv. Fascinantno je dokle su ljudi spremni da idu”, uznemireno je rekao doktor Dahman i dodao da je klompe potom očistio.

Protekla godina bila je burna za kraljevsku porodicu. Princ Hari i Megan Markl “otcijepili” su se od kraljice i palate, započeli novi život u Americi i dobili drugo dijete.

PROČITAJTE  Porodila se Tamara Đurić i odmah pokazala tek rođenu kćerkicu!

Princ se samo jednom vratio u Britaniju, da bi prisustvovao sahrani svog dede, britanskog princa Filipa koji je s kraljicom Elizabetom II bio 73 godine.

Autor: Krtice.net

Neo iz “Matrixa”, ali u stvarnosti: Tajanstveni milijarder kome ni tajne službe ne mogu ništa

Situacije koje treba da izbjegavate poslije raskida