in

Procedura za ulazak i izlazak iz Hrvatske: Bez čega da ne krećete na ljetovanje

Kakve su procedure za prelazak hrvatske granice

Uprkos preporukama Štaba civilne zaštite, postoji još nejasnoća.

U emisiji Zajedno za zdravlje, na kanalu HRT 4, gostovao je voditelj Službe za susjedne zemlje Uprave za granicu MUP-a Tomislav Kufner.

“Prije desetak dana promijenjena je odluka o zabrani prelaska graničnih prelaza. Uvedene su nove kategorije stranaca kojima je omogućen ulazak u Republik Hrvatsku. To su prvo poslovne posjete, ili posjete u privrednom interesu Hrvatske”, rekao je on.

Kako kaže, da bi mogli da uđu, putnici moraju određenom dokumentacijom dokazati svrhu svog ulaska. Ukoliko je neko turista, na graničnom prelazu mora policijskim službenicima da pokaže rezervaciju hotela, apartmana i slično.

Turisti na graničnim prelazima ne ispunjavaju nikakve formulare, već dobijaju obrazac sa epidemiološkim uputstvima u vezi sa socijalnom distancom, pranjem ruku i opštim održavanjem higijene.

Kufner dodaje da se granična policija prilagođava novonastaloj situaciji.

“Tražimo dokumentaciju oko mesta smještaja, kao i broj telefona, kako bismo mogli da ih kontaktiramo u slučaju nekog problema”, rekao je Kufner.

Kako kaže, u posljednjih 9 dana u Hrvatsku je ušlo oko 17.000 ljudi.

“Nastale su gužve na pojedinim graničnim prelazima, zbog dodatnih provjera kod ulaska svakog turiste. Dodaje i da nema privilegovanih, iako je u zemljama poput Češke ili Slovačke povoljnija epidemiološka situacija nego, na primjer, u Njemačkoj.”

10 najgorih poklona za Valentinovo. Bolje da su zaboravili na Dan zaljubljenih…

KORONA PREMA OVOM IZGLEDA KAO MAČIJI KAŠALJ Ovo je 10 najopasnijih virusa za čovjeka