in

Pročitajte 27 zanimljivih činjenica o smijehu i smijanju

U nastavku ovog teskta donosimo vam zanimljivosti to jest, zanimljive činjenice o smijehu i smijanju.Vjerujemo da će te se lijepo zabaviti čitajući ovih 27 činjenica koje slijede:

Diversity in people

U nastavku ovog teskta donosimo vam zanimljivosti to jest, zanimljive činjenice o smijehu i smijanju.Vjerujemo da će te se lijepo zabaviti čitajući ovih 27 činjenica koje slijede: …

1. Smijeh se sastoji od niza tonova sličnih samoglasnika koji se ponavljaju svake petine sekunde.

2. Bebe počinju da se smiju u snu od prvog dana rođenja.

3. Nakon operacije kuka jedan muškarac iz Nizozemske skoro tri godine nije prestajao da se smije.      Od kada je izašao iz bolnice kod njega je svako pitanje, ali i odgovor, izazivalo napade smeha.

4. Odrasli se dnevno nasmiju oko sedamnaest puta, dok se mala djeca nasmiju i do 300 puta.

5. Smijeh nije moguće kontrolisati. Kada vidite druge ljude kako se smiju, ne možete se kontrolisati      – nasmijete se i vi, zar ne? To se događa zato što zvuk smijeha aktivira dio u našem mozgu koji        priprema mišiće lica na micanje i nemoguće je suzbiti tu reakciju.

6. Jedna studija je pokazala kako su Japanci najmanje zabavan narod, a jedan od razloga je i taj       što  uopšte nemaju nacionalističkih viceva. Žene se muškarcima smiju dva puta češće nego   muškarci ženama.

7. Smijeh sagorjeva kalorije. Smijte se što više jer će, prema istraživanju univerziteta Vanderbilt,     samo 10 minuta smijeha dnevno sagorjeti 50 kalorija. Istraživači su otkrili da se usljed povećanja   brzine otkucaja srca a samim tim i veće potrošnje kiseonika tokom smijanja podstiče gubitak   kalorija.

8. Američki stručnjaci su ustanovili da je, u prosjeku, poslije gledanja komedije cirkulacija za čak     pedeset odsto bolja nego posliue gledanja neke melodrame.

PROČITAJTE  Tajna čuvana 23 godine: Znate šta se desilo sa tijelom Lady D?

9. Smijeh nije povezan sa humorom. Smijeh nije uslovno vezan za zbijanje šala. Iako nam se čini da nema smijeha bez dobrog vica, situacija je upravo suprotna. Više od 80 posto osmijeha izazove običan razgovor.

10. Nauka o smijehu naziva se gelotologija (gelos je grčka riječ za smijeh).

11. William Fry, koji se bavi istraživanjem smijeha, da je za ritam koji njegovo srce postiže nakon 10 minuta veslanja, potrebno samo 1 minut gromoglasnog smijeha. Smijeh kao vježba? Zvuči dobro!

12. Parovi koji se smiju zajedno – ostaju zajedno. Ova stara izreka nije izmišljotina nego istina.     Američki psiholozi sproveli su zanimljivo ljubavno istraživanje i otkrili kako parovi koji se u stresnim   situacijama okreću humoru bolje rješavaju probleme u vezi i zadovoljniji su, a njihove veze su   dugotrajne.

13. Tajlanđanka Jittarat Wongsomboon se na jednom takmičenju u smijanju smijala bez prekida 12    minuta i 26 sekundi, a njen smijeh je na vrhuncu imao oko 110 decibela.

14. Muškarci se više smiju u muškom nego u ženskom društvu.

15. Instruktori joge otkrivaju kako postoje vježbe smijanja, koje u kombinaciji sa dubokim disanjem,    pomažu u dovođenju kiseonika u tijelo i mozak, zbog čega se osjećamo energičnije i zdravije.

16. Svaka vrsta smijeha ima i svoje značenje, te se grohotnim smijehom uglavnom privlači pažnja,   ali je on nekada i pokazatelj lakšeg oblika duševne bolesti.

17. Smijeh je i oblik vježbe. Dok se smijemo aktiviraju nam se mišići u području stomaka, a njihova    aktivacija može da se uporedi sa osjećajem koji doživljavamo za vrijeme rada trbušnjaka.

18. Beba počinje da se smije još za vrijeme boravka u majčinom stomaku.

19. Istraživanje iz 2012. godine, otkrilo je kako smijeh značajno smanjuje prag bola, najverovatnije     zbog naleta endorfina, hormona sreće.

PROČITAJTE  Savjeti uz koje ćete postati stručnjaci u organizaciji odjeće i ormara

20. Najnovija istraživanja pokazuju da samo jedan minut smijeha snadbjeva tijelo sa 45 minuta     terapeutske opuštenosti.

21. Razlika između lažnog i pravog osmjeha. Istraživanje iz 2013. godine otkrilo je da ljudski mozak   može prepoznati razliku između pravog i lažnog osmjeha. Naime, otkriveno je da kad ljudi čuju lažni smijeh, postoji veća aktivnost u regijama medijalnog prefrontalnog korteksa, koje se nalaze u prednjem dijelu mozga, a ona ukazuje na to da vjerovatno pokušavaju shvatiti šta osoba stvarno osjeća.

22. Veza u kojoj se žena smije više od muškarca ima veće šanse da uspije, budući da žene žele   duhovite muškarce koji su u stanju da ih nasmiju, dok muškarci žele nekoga ko će se smijati   njihovim šalama i hraniti im ego.

23. Smijeh je univerzalni simbol sreće i svi će ga prepoznati.

24. Smijeh poboljšava imuni sistem i pomaže nam da pročistimo organizam od starih, otpadnih   proizvoda iz organa i tkiva.

25. Mišić smijeha musculus risorius je tanki, trouglasti mišić koji je smješten u najpovršnijem sloju     potkožne muskulature obraza.

26. Naučnici su otkrili da postoji čak 19 tipova osmijeha.

27. Smijanje može sniziti krvni pritisak.

Autor: D. K.

Viktor Breni u kuću doveo djevojku. Evo šta se desilo u domu Živojinovića

Igor ‘skinuo’ Seve s društvene mreže: Kriza se rasplamsala