in

Pročitajte neobične zakone koji su nekad važili na Islandu

Island je jedinstven prvenstveno zbog svoje prirode, ali i zbog neobičnih zabrana koje su bile na snazi tokom njegove duge historije i koje su imale značajan kulturološki uticaj.

Još 1924. godine stanovnicima Reykjavíka je bilo zabranjeno posjedovanje pasa, a sve radi spriječavanja zaraza. Zabrana je trebalo da minimalizuje rizik da psi prenesu ehinokokozu ljudima. Psi su, inače, prenosili ovaj virus tokom osamdesetih godina 19. vijeka, a on se i dalje teško liječi. Danas je posjedovanje pasa dozvoljeno, ali pod striktnim zdravstvenim uslovima.

Određeni reptili

 

Zmije, guštere i kornjače je ilegalno posjedovati na Islandu, zbog čega je već bilo nekoliko slučajeva krijumčarenja ovih životinja. Glavni razlog zabrane jeste krijumčarenje kornjače devedesetih godina nakon čega je vlasnik životinje dobio salmonelu. Glavni razlog zabrane ovih vrsta reptila jeste da se sačuva jedinstvena vrsta islandskih konja od infekcije.

 

Alkohol

 

Neobična zabrana alkohola bila je aktuelna 1915. godine i jednim dijelom 1935. kada su samo pića iznad 2,25 posto alkohola bila legalizovana, a pivo je bilo zabranjeno. Zabrana piva je trajala do 1989. godine jer je Island želio da uspostavi sopstveni nacionalni identitet nakon odvajanja od Danske. Prije legalizacije, ispijanje piva se smatralo aktivnošću Danaca, pa samim tim i ne previše patriotski. Danas se 1. mart slavi kao Nacionalni praznik kada je pivo na Islandu postalo legalno.

 

Televizija

 

Da ste posjetili Island 1966. godine dobili biste obavještenje da državna televizija ne emituje nikakav program četvrtkom. Ideja koja se krije iza ove odluke jeste da četvrtak postane rezervisan za socijalizovanje. Zabrana se produžila do kraja jula kada je odlučeno da televizija neće raditi čitavog mjeseca. Pošto se juli smatrao mjesecom za odmor, bilo je i logično da nećete gledati televiziju. Srećom, zabrana četvrtka je ukinuta 1983. godine, a jula četiri godine kasnije, tačnije 1987. godine.

PROČITAJTE  'Zatrudnila sam dok sam bila trudna tri sedmice, rodili su se isti dan i smatraju se blizancima'

 

Baskijci

 

Godine 1615. tri baskijska kitolovca potonula su na obali Westfjorda na sjeverozapadu Islanda. Čak 80 preživjelih mornara našlo se u malom selu bez hrane, što ih je navelo na to da opljačkaju mještane. U tom trenutku je donjet zakon po kome svako može ubiti Baskijca ukoliko ga ugleda. Zakon je ostao u knjigama sve do 2015. godine.

Autor: D. K.

SINANOV SIN RAŠID UPUTIO JEZIVE PRIJETNJE SESTRI Zaklaću vas sve, a tebe ću živu zapaliti, uživaću u svakom tvom jecaju!

Kraljica popa preboljela koronu, nije ni znala da je bolesna: Mislila sam da imam vrlo težak oblik gripe