in

PROCURILI JEZIVI MAILOVI VODEĆEG ŠVEDSKOG EPIDEMIOLOGA Da li je ovo prava istina o koroni?!

Epidemiolog Anders Tegnel pristao bi na veću smrtnost među ljudima radi stjecanja imuniteta krda.

Švedska strategija za borbu protiv epidemije koronavirusa naišla je na nove kritike nakon što su procurili mailovi koji su otkrili da je vodeći epidemiolog ove zemlje Anders Tegnel pitao da li bi veća smrtnost među starijim ljudima bila prihvatljiva ako bi dovela do bržeg stjecanja imuniteta krda.

Nagađanja o stavovima vodećih švedskih stručnjaka za javno zdravstvo dodatno su se intenzivirala nakon što se ispostavilo da je Tegnel, arhitekt strategije za borbu protiv koronavirusa, obrisao neke svoje mailove.

Tegnel je više puta ponovio da vladin cilj nije brzo razvijanje imuniteta krda, već usporavanje širenja virusa kako bi se zdravstveni sistem mogao efikasno nositi s epidemijom, piše “Guardian”.

Ali, mailovi do kojih su švedski novinari došli pomoću Zakona o pravu na pristup informacijama, pokazuju da je Tegnel o imunitetu krda kao cilju govorio još sredinom marta, nekoliko dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju koronavirusa, prenosi Crna-hronika.info.

U jednom razgovoru Tegnel je svom kolegi Miki Salminenu i direktoru Švedske nacionalne zdravstvene agencije (FHM) proslijedio mail penzionisanog doktora koji navodi da se protiv epidemije može boriti tako da se zdravim ljudima dopusti da se u kontrolisanim uslovima namjerno zaraze virusom.

– Škole treba da ostanu otvorene kako bi se brže stekao imunitet stada – komentarisao je Tegnel.

Salminen je odgovorio da je Finska agencija za zdravstvo to razmotrila, ali da je odustala, jer će “djeca širiti infekciju drugima”.

Finski model sugerisao je da bi zatvaranje škola moglo da uspori širenje virusa među starijom populacijom za, otprilike, 10 posto. Na to je Tegnel odgovorio:

PROČITAJTE  Završena obdukcija djevojčice (6) pronađene u vreći na dnu okeana: Svi su u šoku!

– Moglo bi se isplatiti za 10 posto?

Tegnel je u više navrata tvrdio da djeca uglavnom imaju blaže simptome virusa te da ga ne šire u velikoj mjeri. Negirao je da su vlasti odlučile ostaviti škole otvorenima kako bi se ostvario imunitet krda.

– Komentarisao sam mogući učinak, a ne očekivani koji je bio dio procjene prikladnosti mjere. Stoga, držanje škola otvorenima kako bi se stekao imunitet krda nikada nije bilo važno – rekao je Tegnel Emanuelu Karlstenu, novinaru koji je došao do mailova.

Autor: Krtice.net

Mogu li komarci prenositi koronu?

EVROPA STREPI, JAVNOSTI SE UPRAVO OBRATILA ANGELA MERKEL Upozorila je na mogući rat!