in

Prognoza za idućih 50 godina: Evropljana će biti sve manje, 30 posto će biti starci

Evropska komisija je danas usvojila prvi izvještaj o uticaju demografskih promjena u kojem se daje pregled stanja u zemljama članicama EU i dugoročnih posljedica tih promjena.

“Ovaj je izvještaj vrlo važan jer bez njega ne bismo mogli nastaviti rad u mojem resoru”, rekla je potpredsjednica EK Dubravka Šuica zadužena za demografiju i demokraciju.

Izvještaj je bilo Šuičin zadatak u prvih šest mjeseci mandata.

Izvještaj je zapravo snimka stanja, a sada slijedi tzv. Zelena knjiga o starenju i potom dugoročna strategija za razvoj ruralnih područja.

Zelena knjiga je vrsta dokumenta koji objavljuje EK i koja služi kao temelj za javno savjetovanje o određenom pitanju na europskoj razini. Zelena knjiga može rezultirati objavljivanjem Bijele knjige u kojoj se zaključci rasprave iznose u formi prijedloga konkretnih aktivnosti.

U izvještaju se opisuju dugoročni demografski trendovi u evropskim regijama, od dužeg očekivanog životnog vijeka do niže stope nataliteta, starenja društva, manjih kućanstava i sve veće urbanizacije.

 

Sve manje Evropljana, sve su stariji, ali će sve duže živjeti

 

U njemu se ukazuje i na sve manji udio Evropljana u svjetskom stanovništvu, za koji se očekuje da će do 2070. iznositi manje od četiri posto.

Očekivana životna dob žena do 2070. bit će prosječno 90 godina u odnosu na današnjih 83,7 godina, a muškaraca 86 godina dok je danas 78,2 godina.

Do 2070. godine 30,3 posto evropskog stanovništva bit će starije od 65 godina, u odnosu na 20,3 posto 2019., a 13,2 posto stanovnika bit će starije od 80 godina (5,8 posto u 2019.).

Već deset godina smanjuje se broj aktivnog radnog stanovništva u dobi između 20 i 64 godine, a do 2070. očekuje se pad od 18 posto.

PROČITAJTE  Facebook Dating konačno dostupan u Evropi

“Kriza je razotkrila brojne slabe tačke od kojih su neke povezane i s korjenitim demografskim promjenama koje već utiču na naša društva i zajednice širom Evrope”, rekla je Šuica.

“Taj dvojaki izazov mora doprinijeti našem promišljanju zdravstvene njege, javnih proračuna i javnog života u narednim desetljećima. Mora nam pomoći u rješavanju pitanja kao što su pristup uslugama, njega u zajednici, pa čak i usamljenost. Rješavanje pitanja demografskih promjena ključno je za izgradnju pravednijeg i otpornijeg društva”, dodala je.

Autor: D. K.

Jeans je ove sezone hit! Evo koja pravila kombinovanja morate poštovati

POTJERA KOD LAKTAŠA: Pogledajte snimak hapšenja 17 migranata koji su se sukobili s policijom