in

Pronađena skupocjena Picassova slika nestala prije više od 20 godina

Danski detektiv za umjetnine Artur Brand je pronašao Picassovu sliku “Buste de Femme” kojoj se izgubio svaki trag još prije 20 godina

Picassova slika iz 1938. godine je netragom nestala iz zaključane kabine na luksuznoj jahti saudijskog milijardera u martu 1999. godine.

U pitanju je portret francuske fotografkinje i slikarice Dore Maar, koja je bila romantičnoj vezi sa Picassom. Brand je saznao da ukradeni Picasso kruži Holandijom, te je svojim kontaktima rekao da je zainteresiran za njega.

Nekoliko dana kasnije dobio je priliku uvjeriti se da se radi o originalnom djelu, jer mu je tajanstveni businessman poslao sliku na kućni prag.

“Tokom godina ‘Buste de Femme’ je promijenila vlasnika bar deset puta. Često je bila zalog, pojavila bi se kod dilera droge, a onda nakon četiri godine kod trgovca oružjem”, izjavio je Brand.

Međutim, policija neće krivično goniti businessmana koji je sliku poslao ovom “Indiana Jonesu iz svijeta umjetnina”. Brand je priznao da je okačio Picassa na zid svog stana na jednu noć i tako spavao u najskupljem stanu u Amsterdamu.

Slika je procijenjena na 28 miliona dolara i predata je osiguravajućoj kompaniji.

Klix.ba

Autor: A. P.

MONSTRUOZNO: Starca brutalno mučili stavljajući mu kesu na glavu da bi otkrio gdje krije novac

Najteži životni trenuci Gorana Bregovića