in

Pronašli novorođenče u kanti za smeće pa natjerali putnice iz aviona na ginekološki pregled

Qatar je rekao da će istražiti navode da su žene sa 10 različitih letova bile podvrgnute invazivnim pregledima na aerodromu u Dohi kako bi se otkrilo tko je ostavio bebu u kanti za smeće

Na aerodromu u Dohi službenici su natjerali žene na ginekološki pregled kako bi otkrili je li neka od njih rodila nakon što je dijete pronađeno u kanti u zračnoj luci Hamad 2. oktobra.

 

S jednog leta na pregled su pozvali 18 žena, među njima dvije Britanke i 13 Australki, ali na kraju nisu sve pregledane. Katarska vlada ispričala se zbog incidenta i rekla da je beba na sigurnom te joj je pružena medicinska njega.

 

Malena djevojčica pronađena je u plastičnoj kesi, zakopana pod smećem, što je potaknulo “trenutnu potragu za roditeljima, uključujući letove u blizini mjesta gdje je pronađeno novorođenče”.

 

– Iako je cilj hitne potrage bio spriječiti počinitelje užasnog zločina da pobjegnu, Qatar žali zbog bilo kakve nevolje ili povrede osobnih sloboda bilo kojeg putnika uzrokovanih ovom akcijom – navodi se u saopštenju.

 

Vlada je naredila “sveobuhvatnu, transparentnu istragu” o incidentu i rekla da će rezultate podijeliti s drugim zemljama. Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da “pružaju trajnu potporu dvjema Britankama” nakon incidenta.

 

– Službeno smo izrazili zabrinutost katarskim vlastima i Qatar Airwaysu i tražimo uvjeravanja da se ovakav neprihvatljiv incident ne može ponoviti – stoji u njihovoj izjavi.

 

Za incident se saznalo nakon što su ga neke od putnica prijavile vlastima u Australiji. Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne izjavila je u srijedu da su žene s 10 različitih letova bile podvrgnute pregledima. Osim 13 Australki, nije otkrila nacionalnost drugih pregledanih žena.

 

Australski mediji ranije su izvijestili da je svim odraslim ženama koje su se ukrcale u jedan avion od Dohe do Sydneya naređeno da se iskrcaju. Odvedene su u priručnu ambulantu i rečeno im je da skinu donje rublje prije pregleda. Mnoge su nakon toga bile jako uznemirene, rekli su svjedoci.

PROČITAJTE  U Austriji velika nezaposlenost, a nedostaju radnici

 

U ponedjeljak je australsko ministarstvo vanjskih poslova reklo da je incident bio “izvan okolnosti u kojima su žene mogle dati slobodan i informiran pristanak”. Ipak, odbili su to označiti kao seksualno zlostavljanje dok su čekali daljnje detalje od katarskih dužnosnika. Oporbeni političari u Australiji to su nazvali seksualnim napadom.

 

Australija je slučaj predala svojoj saveznoj policiji.

 

Tajnica australskog Ministarstva vanjskih poslova Frances Adamson rekla je u srijedu na saslušanju u Senatu da je australska diplomatska dužnosnica bila na spomenutom letu. Nije bila podvrgnuta pregledu, ali je incident odmah prijavila ministarstvu.

 

– Nisam mogla vjerovati kada sam čula. To nije, ni po kojem standardu, normalno ponašanje i Katarci to prepoznaju, zgroženi su tim, ne žele da se to ponovi – rekla je gđa Adamson.

 

U službenoj izjavi iz Katara rekli su da su predani osiguranju sigurnosti i udobnosti putnika koji prolaze kroz njihovu zemlju.

 

(24sata.hr)

Autor: Z. K.

Djeco, vaša mama hoće da umrete od korone: Tanja Savić otkrila najpotresnije detalje agonije!

Par se na mjesec dana odrekao alkohola i šećera. Evo šta se desilo