in

Razlozi zbog kojih je povremeno dosađivanje korisno

Lutanje vaših misli može dovesti do rješenja problema i povećane kreativnosti

Može vam biti dosadno u životu, prijatelji vam mogu dosaditi, veza, partner, pa i sami sebi kad ne znamo šta ćemo sa sobom.

Ali znanstvene studije pokazuju drugačije. U njima su otkrivali kako je vrijeme dosade iznimno važno za svakog pojedinca jer se tada um oslobađa svih vanjskih pritisaka. Postaje slobodan i kreativan, a lutanje vaših misli može dovesti do boljih odnosa, rješenja problema, povećane kreativnosti i na koncu – rada na sebi.

5 razloga zašto je dobro dosađivati se:

1. Jača vaše mentalno zdravlje
Naši mozgovi u moderno doba su preplavljeni informacijama i distrakcijama. Pauza od svega toga itekako može biti dobra za vaš mozak da se opusti i otpusti stres.

2. Pomaže u produktivnosti
Kada vam je dosadno, vaš mozak počinje ‘lutati’ i razmišljati o neočekivanom. Možda vam se sanjarenje čini kao gubitak vremena, ali upravo ono vam može pomoći u kreativnim rješenjima za vaše zadatke, odnose i probleme.

3. Usmjerava vas na cilj
Dosada nam pomaže da shvatimo što želimo postići i ostvariti. Kada nam misli neometano plove, više razmišljamo o budućnosti, pokazala je studija.

4. Postajemo ljubazniji
Tokom neometanog razmišljanja, često u glavi ‘pretresamo’ razgovore i nesuglasice te međusobne odnose. Tada često dolazimo i do zaključka da trebamo poraditi na sebi i biti bolji ljudi, pa čak i volontirati, donirati krv ili novac.

5. Postajemo kreativniji
Ne kaže se uzalud da su sve velike ideje došle slučajno, metodom pokušaja i pogrešaka, kada je ljudski um zaintrigiran. Upravo to nastaje iz dosade. Um se pokreće, razmišlja, oslobođen je pritisaka i problema, a ideje nerijetko samo sinu.

PROČITAJTE  CIA objavila mozgalicu: Koliko je sati na ovoj fotografiji?

Autor: E. S.

Omiljeno jelo Princa Charlesa: Pečena jaja sa sirom

Kako će nakon korone izgledati odlazak na more?