in

REAKCIJA EU: Rusija se treba suzdržati od intervencija u Bjelorusiji!

Šef evropske diplomatije Josep Borrell pozvao je Rusiju da se suzdrži od intervencija u Bjelorusiji i da poštuje demokratsko pravo naroda u toj zemlji

Euronews piše da je ovakav zahtjev uslijedio nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin kazao da će poslati kao pomoć u Bjelorusiju ukoliko demonstranti pokušaju urušiti trenutni politički poredak.

Ministri vanjskih poslova Evropske unije (EU) sastali su se u Berlinu kako bi razgovarali o trenutnoj krizi u Bjelorusiji, a koja je uslijedila nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko na izborima u ovoj zemlji produžio svoju 26-godišnju vladavinu.

EU je odbacila rezultate ankete u kojoj je Lukašenko odnio 80 posto glasova. Shodno tome, blok priprema sankcije protiv njegovog režima, a zbog prevara na glasačkim listićima i upotrebe nasila protiv opozicionih demonstranata.

Bjeloruski autokratski lider je optužio Zapad da ga pokušava srušiti kako bi oslabio Moskvu.

Ipak, nakon dogovora Rusije i Bjelorusije da se kao ispomoć protiv demonstranata pozove vojska, reagovao je i Josep Borrell šef evropske diplomatije.

“Ako Rusija poštuje nezavisnost i suverenitet jedne nacije, ona mora da poštovati želje i demokratski izbor bjeloruskog naroda”, rekao je Borrell.

Borrell je podsjetio da je od ruskih dužnosniska u nekoliko navrata čuo da ono što se događa u Belorusiji predstavlja unutrašnje pitanje te zemlje i da ne želi strano uplitanje.

“Nadam se da to važi i za samu Rusiju”, rekao je visoki dužnosnik EU za vanjsku politiku i sigurnost novinarima poslije sastanka šefova diplomacije EU u Berlinu.

Upitan o sankcijama EU protiv Minska, Borrell je rekao da se trenutno na crnom spisku nalazi oko 20 osoba i da će ih još biti dodano na listu narednih dana kao i to da će među njima će biti visoki zvaničnici Bjelorusije.

PROČITAJTE  Vjenčanje koje je šokiralo Rusiju: Nećete vjerovati šta je uradila ova influenserka!

Borrell nije odgovorio na pitanje je li na spisku predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koji se tri sedmice suočava sa do sada neviđenim valom protesta u zemlji.

Autor: A. P.

Njegovatelji u zoološkom vrtu u Australiji na vrlo neobičan način tješe usamljenog pingvina

NAJPRECIZNIJI HOROSKOP IKAD NAPRAVLJEN Proročanstvo tibetanskih monaha otkriva sve o svakome!