in

Riješena misterija koja je godinama zbunjivala astronome: Našli izvore radio talasa iz svemira

Neutronska zvijezda magnetar iz sazviježđa Mliječni put, nazvana SGR 1935 + 2154, možda je upravo doprinjela rješavanju misterije brzih radio-signala iz dubokog svemira koji godinama zbunjuju astronome.

 

Opservatorije širom planete registrovale su 28. aprila rafal nevjerovatno jasnih radio talasa u trajanju od milisekunde, praćen jasnom emisijom iks-zraka, piše australijski naučni časopis “Sience Alert”.

Astronomi još analiziraju dobijene podatke, ali se većina njih slaže da bi ovaj događaj mogao konačno da otkrije izvor brzih radio-talasa (FRB) za kojim se godinama traga.

Brzi radio-talasi jedna su od najfascinantnijih misterija u kosmosu.

Ovi izuzetno snažni radio signali iz dubokog svemira, galaksija udaljenih milion svjetlosnih godina, oslobađaju više energije od 500 miliona sunaca.

Ipak, traju manje od treptaja oka i većina se ne ponavlja, što ih čini vrlo teškim za proučavanje.

Moguća objašnjenja kretala su se od supernove do vanzemaljaca, ali jedna od vjerovatnijih mogućnosti je da radio-talase proizvode magnetari, čudne neutronske zvijezde, izuzetno gustog jezgra nastale sažimanjem zvijezde do supernove.

Magnetari imaju magnetna polja oko 1.000 puta jača od običnih neutronskih Zvijezda, a još nije objašnjeno zašto je to tako.

Magnetar SGR 1935 + 2154 otkriven je 27. aprila i u početku je izgledao relativno normalno, slično drugim magnetarima.

Međutim, već sljedećeg dana, kanadski teleskop Chime napravio je otkriće bez presedana, signal toliko moćan da ga sistem ne može sasvim kvantifikovati.

“Ovako nešto nikad ranije nije viđeno”, rekao je Shrinivas Kulkarni sa Kalifornijskog tehnološkog univerziteta za “Sience Alert”.

Ono što ovaj događaj u svemiru razlikuje od drugih, ranije zabilježenih, jeste rendgensko zračenje.

“Rendgenski snimak sa SGR 1935 + 2154 nije bio naročito jak ili neobičan, ali je vrlo intrigantan rezultat i podržava povezanost između brzih magnetnih radio-talasa i magnetara”, kaže Sandro Mereghetti, iz italijanskog Nacionalnog instituta za astrofiziku.

Naučnici tek treba da analiziraju spektar ove emisije zračenja i da utvrde da li ima sličnosti sa spektrima ekstragalaktičkih brzih radio-talasa.

Šta god da govori upravo otkriveni magnetar SGR 1935 + 2154, nauka je i dalje daleko od toga da u potpunosti riješi komplikovanu enigmu koju ovi nevjerovatni signali predstavljaju.

Autor: D. K.

POBUNA NA BALKANU Na hiljade ljudi izašlo na ulice da protestvuju protiv izolacije

Jednim tvitom snizio vrijednost svoje kompanije za 14 milijardi dolara