in

Rusija: Napad raketama s američkih podmornica smatraćemo nuklearnom agresijom

Moskva je danas odbacila američke argumente za razmještanje nuklearnih bojevih glava slabije razorne moći na podmorničke balističke rakete.

Rusija je upozorila i da bi pokušaj upotrebe takvog oružja protiv Rusije doveo do nuklearnog odgovora.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da bi Moskva “svaki napad američkim balističkim raketama lansiranim s podmornice, nezavisno od specifikacije oružja, smatrala nuklearnom agresijom”.

“Oni koji vole da teoretišu o fleksibilnosti američkog nuklearnog potencijala moraju da razumiju da se, u skladu s ruskom vojnom doktrinom, takvi potezi vide kao opravdanje za upotrebu nuklearnog oružja od Rusije u svrhu odmazde”, rekla je Zaharova.

U dokumentu objavljenom prošle nedelje, američki State Department naveo je da bi stavljanje nuklearnih bojevih glava slabije razorne moći na balističke rakete koje se lansiraju s podmornica pomoglo u suprotstavljanju potencijalnim novim prijetnjama Rusije i Kine.

Američko ministarstvo spoljnih poslova optužuje Moskvu da razmišlja o upotrebi nestrateškog nuklearnog oružja kao načina prisile u ograničenom sukobu, što je Rusija više puta negirala.

Autor: D. K.

Preljubnička afera koja je šokirala svijet: U javljanju uživo iza njega prošetala gola djevojka

Glavni švedski epidemiolog: 26% ljudi u Stockholmu ima koronu, to će nam pomoći