in

Rusija testira svoju prvu vakcinu za COVID-19 na 40.000 ljudi!

Ovu odluku su kritikovale neke zapadne vlade i zdravstveni radnici

Masovno testiranje prve ruske potencijalne vakcine za COVID-19 kako bi dobila regulatorno odobrenje, uključivat će više od 40.000 ljudi, navela je novinska agencija TASS saopćenje proizvođača vakcine u četvrtak.

Vakcinu, nazvanu “Sputnik V” kao homage prvom svjetskom satelitu koji je lansirao Sovjetski Savez, pozdravili su kao sigurnu i efikasnu ruske vlasti i naučnici nakon dvomjesečnog testiranja na maloj grupi ljudi, čiji rezultati još nisu objavljeni u javnosti, prenosi Reuters.

Podsjetimo, Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu saopćio je u četvrtak da je započeo rasprave s Rusijom u pokušaju da dobije više informacija o vakcini protiv koronavirusa koju je Rusija odobrila u prošloj sedmici bez sve tri faze kliničkog testiranja neophodne da se dokaže njena efikasnost.

Vakcina, koju je razvio Nacionalni istraživački centar Gamaleya, ima dvije komponente koje je potrebno ubrizgati u razmaku tri sedmice kako bi se izazvao imuni odgovor na koronavirus.

Iz Moskve poručuju da je više od 20 zemalja pokazalo interes za kupovinu lijeka za kućnu upotrebu.

Rusija je registrovala vakcinu nakon što je u junu i julu prošla ispitivanja faze II. Odlučeno je da prolazak suđenja III faze nije potreban za odobrenje jer se temelji na vremenski testiranoj platformi.

Ovu odluku su kritikovale neke zapadne vlade i zdravstveni radnici, koji smatraju da je ruska vakcina proizvedena u kratkom vremenskom roku i da je potencijalno opasna.

Autor: A. P.

SRAMNI OGLAS NA FB: Brat i snaha rasprodaju imovinu Usnije Redžepove

Eksperiment: 750 miliona genetski modifikovanih komaraca bit će pušteno u prirodu!