in

RUŽICA I GORAN SU SE DUGO BORILI Postali su roditelji nakon 15 godina, njihova priča je NEVJEROVATNA

Ružica i Goran Olah nedavno su postali ponosni roditelji male Ivane koja je u njihov porodični dom u Odžacima došla kao pečat na potvrdu velike ljubavi, ali i velike borbe koju ovaj srećni par vodi skoro 15 godina

Ružica i Goran Olah nedavno su postali ponosni roditelji male Ivane koja je u njihov porodični dom u Odžacima došla kao pečat na potvrdu velike ljubavi, ali i velike borbe koju ovaj srećni par vodi skoro 15 godina.

U njihovom slučaju mnogi bi ljekari prije povjerovali u priču da je Ivanu donijela roda nego da ju je rodila Ružica (40) kojoj je u 27. godini dijagnostifikovana mijelofibroza, jedan od najtežih oblika hronične bolesti krvi od kojeg u Srbiji boluje oko 500 osoba.

Ljekari kažu da je ovo jedinstveni slučaj u Srbiji, a možda i u svijetu, da je Ružica zatrudnila prirodnim putem i bez većih komplikacija donijela na svijet zdravu i pravu bebicu.

Ostvarili svoj san poslije 15 godina borbe

To je za Blic potvrdila i sama Ružica, koja se 14. aprila carskim rezom porodila u 37. nedjelji trudnoće u novosadskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo i gdje je Ivana ugledala svjet sa 2.290 grama.

– Zaista sam bila specifična trudnica jer ljekari do sada u praksi nisu imali takav slučaj pa su insistirali na tome da pomno prate tok trudnoće. Na sreću, sa mnom je sve je bilo u redu sa ginekološke strane, ali sam zbog moje dijagnoze morala od sedmog mjeseca trudnoće da idem svake dvije-tri nedjelje na detaljne pretrage u porodilište, gdje su mi tokom nedjelju dana hospitalizacije radili razne analize. Provela sam par puta po nedjelju dana u porodilištu i onda smo se dogovorili da se za svaki slučaj porodim u 37. nedjelji carskim rezom – prisjeća se hrabra Ružica.

Ivana sada ima već mjesec dana, lijepo napreduje, a i Ružica se oporavila od porođaja i potpuno se posvetila kćerkici i suprugu.

PROČITAJTE  Nije se izborila sa koronom: Preminula Brigita Knežević

– Ivana voli da klopa, sada ima 3.100 grama i prosto nam je čudno kako je tako mala a toliko temperamentna i žilava. Slušali smo priče da su prijevremeno rođena djeca malo jača i borbenija od one koja se rode u terminu, ali zaista nismo to ovako zamišljali. Život nam se skroz promijenio i donio veliku sreću. Ja nastavljam sa terapijama za moju bolest i Ivana je još jedan dokaz da se nikada ne treba predati. Suprug i ja smo maštali o bebi skoro 15 godina i razmišljali smo čak i da idemo na vještačku oplodnju i onda se desilo čudo. Zatrudnila sam prirodnim putem i uz konsultacije sa mojom doktorkom Ivanom Urošević odlučili smo da postanemo roditelji. Zbog svega što je učinila za nas odlučili smo da našoj bebi damo ime po mojoj doktorki da bi nas podsjećala koliko mnogo znači dobar odnos između ljekara i pacijenta – priča uz osmijeh ponosna Ružica.

Ponosnog tatu Gorana (45) bio je malo neispavan jer je, kako kaže kroz smijeh, bio na noćnoj straži u želji da pomogne Ružici da se malo odmori zbog grčeva koji su Ivanu počeli da muče.

– Život nam se promijenio iz korena i presrećni smo. Maštali smo o djetetu 15 godina. Prvo nas je zatekla vijest o Ružičinoj bolesti i odlučili smo da se ne predajemo, pogotovo moja supruga, koja je veliki borac. Nakon dugo godina pokušavanja, skoro da smo se i pomirili sa tim da nećemo imati djecu, ali opet nismo odustali i desilo se čudo. Koliko nas je u negativnom smislu zatekla vijest o Ružičinoj bolesti, toliko nas je u pozitivnom smislu zatekla vijest da ćemo postati roditelji. Tek sada nema predaje i popuštanja. Ružica nastavlja sa terapijama i mi smo jedna srećna porodica – priča Goran.

PROČITAJTE  NEVJEROVATAN PREOKRET U PRIČI?! Oglasio se advokat Čede Jovanovića, rekao je svašta...

Desilo joj se to da su joj tokom trudnoće nestali svi primarni simptomi bolesti.

Još jedna od stvari koje čitavu ovu priču čini nevjerovatnom svakako je i Ružičino stanje nakon što je zatrudnila a o kome je Blic pisao. Desilo joj se to da su joj tokom trudnoće nestali svi primarni simptomi bolesti.

Kako je tada pričala Ružica, nestali su joj bolovi u kostima, ispod grudi, i osjećala se kao potpuno zdrava osoba, a isto tako se i sada osjeća i uz konsultacije sa svojom doktorkom nastaviće sa terapijom koju je uzimala i tokom trudnoće, koja joj očigledno prija.

Inače, mijelofibroza najčešće pogađa osobe između 50 i 70 godina starosti, mada se može javiti i kod mlađe populacije kao što je to bio slučaj sa Ružicom, kod koje je dijagnoza primarne mijelofibroze postavljena u 27. godini života. Veoma je rijetko i agresivno oboljenje. U koštanoj srži razvija se fibrozno tkivo, što dovodi do značajnog smanjenja proizvodnje krvi, povećanja slezine i jetre, gubitka tjelesne težine i mnogobrojnih nespecifičnih simptoma. To su osnovne karakteristike ove teške bolesti, koja pacijentima značajno skraćuje životni vijek. Situacija je mnogo bolja od 2016, od kada nam je omogućena primjena inovativne terapije.

“Ja sam samo doktor koji je prisustvovao velikoj sreći”

Ružičin ljekar koji prati njenu bolest je prof. dr Ivana Urošević, upravnica Klinike za hematologiju Kliničkog centra Vojvodine, koja je i sama presrećna što je njena pacijentkinja na svijet bez ikakvih posljedica donijela zdravu bebu.

– Ružica ne samo da je jedinstven slučaj već je i nevjerovatna žena, izuzetno borbena i inspirativna za sve nas. Nijednog momenta nije odustala niti je smatrala da će nešto poći po zlu. Ona je prva rekla da će sve biti dobro, a ja sam samo radila svoj posao, tako da sam ja samo jedan mali doktor koji je prisustvovao velikoj sreći – priča skromna dr Urošević, koja je najzaslužnija za uspjeh Ružicine borbe protiv mijelofibroze.

PROČITAJTE  Krizni štab danas ublažuje mjere: Evo šta će se promijeniti

Autor: Krtice.net

Reprezentativke BiH u karateu pretučene u svom stanu: Ušao je pijan i počeo nas tući…

Objavili su u koje države se može ići na more i kakva nas pravila tamo čekaju. Jedno je sigurno, više ništa neće biti isto