in

SAD SU STVARI JASNIJE Naučnici kod šišmiša našli još jednu vrstu koronavirusa

Najnovija istraživanja ukazuju na to da je covid-19 najvjerojatnije evoluirao prirodnim putem

Najnovija istraživanja ukazuju na to da je covid-19 najvjerojatnije evoluirao prirodnim putem, odnosno krenuo od šišmiša pa prešao na druge životinje sve dok nije razvio potrebne mutacije za prelazak na čovjeka i pokretanje globalne pandemije.

Naučnici su u najnovijem istraživanju poduprli ovu hipotezu pronalaskom još jedne vrste koronavirusa kod šišmiša te uočavanjem specifičnih mutacija koje umeću genetski materijal u virusni genom. Takve mutacije pokazuju da ovakve promjene u genomu, gdje dolazi do evolucije virusa, vrlo lako mogu nastati prirodnim putem, piše Science Alert.

“Od kada se pojavio covid-19, postojale su razne spekulacije o tome da je taj virus stvoren u laboratoriju”, rekao je mikrobiolog Weifeng Shi sa univerziteta Shandong First Medical University.

“Konkretno, neki su rekli kako umetci na S1/S2 djeluju vrlo neobično i da se možda radi o laboratorijskoj manipulaciji. Naš rad vrlo jasno pokazuje kako se ovakve promjene odvijaju u divljini, prirodnim putem”, dodao je.

Koronavirus RmYN02

Novootkriveni soj koronavirusa, koji je tim nazvao RmYN02, identifikovan je u drugoj polovici 2019. godine tokom analize 302 uzorka uzetih s 227 šišmiša koji prebivaju u provinciji Yunnan u Kini. Naučnici su nakon proučavanja uzoraka otkrili dva gotovo kompletna nova genoma koronavirusa – RmYN01 i RmYN02.

RmYN01 se slabo podudarao s koronavirusom koji je uzrok trenutne pandemije (SARS-CoV-2). No to nije bio slučaj s RmYN02, koji 93,3% svog genoma dijeli s virusom SARS-CoV-2.

Što se tiče procesa umetanja, RmYN02 sadrži umetke aminokiselina na mjestu na kojem se sastaju dvije podjedinice S1 i S2. SARS-CoV-2 takođe ima umetke na S1 i S2. Mada se ne radi o istim aminokiselinama, ovi umeci pokazuju da do procesa umetanja može doći prirodnim putem.

PROČITAJTE  Švedska će uskoro dozvoliti okupljanja od 500 ljudi u otvorenim i zatvorenim prostorima?!

Unatoč mnogim sličnostima ova dva koronavirusa, ne znači da je RmYN02 izravni predak koronavirusa koji je uzrokovao trenutnu globalnu pandemiju; posebno ako se uzme u obzir da se u važnom genu za vezanje receptora podudaraju u samo 61,3 odsto. No pronalaženje novih genoma koronavirusa i dalje je vrlo važno jer nam može otkriti kako se virus SARS-CoV-2 razvio u ono što je danas.

“Naša studija je iznova potvrdila da su šišmiši, posebno oni roda Rhinolophidae (potkovnjaci), važni prirodni rezervoari koronavirusa i da se u njima nalaze, koliko nam je do sada poznato, najbliži rođaci virusa SARS-CoV-2”, napisali su znanstvenici u svojoj studiji.

Autor: Krtica.net

Jednostavno i lako: Pileći ražnjići gotovi za tren oka

STRAVA U SRBIJI Muškarac se isjekao po vratu i rukama, hitno prevezen u bolnicu