in

Samo jedan znak na prstima može da otkrije zloćudni oblik raka pluća

Rak pluća je jedna od najprostranjenijih bolesti u Srbiji koja sve češće pogađa mlade ljude. Prvi znak da nešto nije u redu je svakako uporan kašalj, koji dugo vrijeme ne prolazi, gubitak daha, ali i bol u grudima i leđima

Rak pluća je jedna od najprostranjenijih bolesti u Srbiji koja sve češće pogađa mlade ljude. Prvi znak da nešto nije u redu je svakako uporan kašalj, koji dugo vrijeme ne prolazi, gubitak daha, ali i bol u grudima i leđima.

Ono što je karakteristično kod tumora pluća je da se simptomi javljaju već u početnoj fazi bolesti. Međutim, kada se ćelije raka prošire i mutiraju mogu se javiti brojni drugi simptomi koje nikada ne biste povezali sa kancerom. Riječ je o specifičnim nadržajima u prstima ruku i stopala koji mogu da ukažu na opasno oboljenje.

Iako je riječ o retkim simptoma, pojedinci pacijenti su otkrili da su doživjeli osjećaj peckanja, kao da im neko ubada igle, kao i utrnulost prstiju na rukama i stopalima. Upravo ovim simptomi se obično javljaju kod pacijenata kod kojih ćelije raka proizvode hormone koji dospijevaju u krvotok.

– Upravo hormoni mogu da izazovu pojavu neobičnih simptoma koji se obično ne povezaju sa tumorom pluća. Doktori ih nazivaju paraneoplastični sindrom – objasnili su iz britanske organizacije Cancer Research UK.

Drugi simptomi raka pluća koji su povezani sa hormonima mogu biti:

– Slabost u mišićima

– Pospanost, slabost, vrtoglavica

– Znojenje grudi kod muškaraca

– Ugrušci krvi

Paraneoplastični sindrom

Postoji kod 10-20% bolesnika, prije svega kod sitnoćelijskog karcinoma pluća, dojke, jajnika, malignih limfoma. Nastaje kada rak proizvodi supstancu sličnu hormonima koja ulazi u krvotok i izaziva problem čak i kod udaljenih organa i tkiva, koji nisu bili zahvaćeni rakom. Nije vezan za veličinu primarnog tumora, a osim što može da predhodi dijagnozi bolesti, ujedno može da nastane kasno u evoluciji bolesti, kada tumor recidira.

PROČITAJTE  Penzionisanom policajcu koji je ubio sina puklo srce od tuge

Autor: Krtica.net

Kloe Kardashain više ne liči na sebe: Njene nove fotke užasnule su svijet, koliko je samo plastičnih operacija imala?

Novo žarište eksplodiralo u Srbiji: Duplo više zaraženih nego u Beogradu, situacija ozbiljna