in

Savršen zločin zvani koronavirus

“Citokinska oluja” nastaje uslijed pretjeranog imunog odgovora organizma koji rezultira teškim upalnim promjenama.

Upravo ovaj fenomen ima, kako se čini, ključnu ulogu u teškim oboljenjima Covida-19, piše AFP i dodaje da su liječnici, trenutno bespomoćni u takvim situacijama.

Pretjerana reakcija imunološkog sistema smatra se glavnim uzrokom zatajenja organa i smrti kod nekih pacijenata oboljelih od novog soja koronavirusa. Za sada nije jasno u kojoj je mjeri teška upala pluća kod kritično bolesnih pacijenata od covida-19 posljedica virusa a koliko posljedica pretjerane reakcije organizma.

Šta su citokini?

Citokini su proteini male molekulske mase koji djeluju kao posrednici između dijelova imunološkog sistema. Izlučuju ih različite stanice kao što su limfociti, monociti, makrofazi i fibroblasti. Citokinska oluja je proces u kojem naš imunološki sistem u susretu s nepoznatim virusom reaguje pretjeranim umnožavanjem stanica imunog sistema koje luče citokine, a koji aktiviraju nove stanice imunološkog sistema.

Pogoršanje dolazi naglo

Groznica, umor, suhi kašalj – u četiri od pet slučajeva zaraze koronavirusom SARS-CoV-2 simptomi su “benigni ili umjereni”, ali zna doći i do poteškoća u disanju i razvoja teškog respiratornog sindroma. To se događa u jednom od pet ili šest slučajeva, kada je potrebna hospitalizacija, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Teškoće s disanjem, osjećaj pritiska na plućima, usne i lice koji poprimaju plavkastu boju znaci su za uzbunu i zahtijevaju hitnu liječničku intervenciju, upozorava i američki Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC).

Većina hospitaliziranih dobije tešku upalu pluća i bolest zahvaća oba plućna krila, prepoznati “potpis” teškog oboljenja. Pogoršanje često dolazi naglo, sedam dana nakon pojave prvih simptoma, objašnjava Yazdan Yazdanpanah, voditelj odjela za infektivne bolesti pariške bolnice Bichat.

PROČITAJTE  Bill Gates najavio novu pandemiju

Onemogućen ulazak kisika u krvotok

Hiperimunom reakcijom – nasumičnom hiperprodukcijom citokina zbog koje dolazi do ‘začepljenja’ alveola u plućima, stvara se edem koji onemogućuje ulazak kisika u krvotok, dolazi do začepljenja krvnih žila u bubrezima i drugim organima i ubrzo do zatajenja vitalnih sistema organizma, pri čemu je, ističu liječnici, najgore što se takva reakcija događa jako brzo, u roku od 24 do 48 sati i liječnici su doslovno nemoćni da išta naprave.

Stanje u kojem pluća ne opskrbljuju vitalne organe s dovoljnom količinom kisika zahtijeva upotrebu respiratora.

“Sve više imamo dokaza koji ukazuju na to da dio pacijenata oboljelih od teškog oblika covida-19 podlegnu sindromu citokinskog šoka”, napisala je u svom radu za medicinski časopis Lancet liječnica Jessica Manson s University College Hospitala u Londonu.

Citokinska oluja – povezana sa SARS-om i MERS-om

Taj fenomen hiperinflamatorne oluje uočen je i o njemu se piše već 20 godina i povezuje se s dvije ostale opasne respiratorne bolesti – SARS-om od koje je u Aziji 2002./2003. umrlo 774 ljudi i bliskoistočnim respiratornim sindromom MERS koji je odnio 886 života od 2012.

Također se nagađa da je citokinska oluja bila u pozadini pandemije španjolske gripe koja je 1918. usmrtila oko 50 miliona ljudi.

Autor: Krtice.net

Nauka dokazala: Ovo je ključno za kontrolu širenja korona virusa

Pas ukrao vlasnikovu protezu za zube i ponosno je nosio po kući