in

Širom Europe ublažavaju se mjere, u Aziji se bilježi porast novozaraženih

3D illustration

Širom Europe započeo je u ponedjeljak dugotrajni proces ukidanja restrikcija nametnutih zbog koronavirusa, ali su prvi slučajevi u Wuhanu, nakon više sedmica bez novozaraženih, ukazali na opasnost drugog vala epidemije.

Vlade širom svijeta pokušavaju pokrenuti ekonomiju, a istovremeno držati pod kontrolom pandemiju koja je do sada usmrtila više od 280 hiljada ljudi.

Dok je Velika Britanija predstavila plan povratka ukidanja restrikcija, a Francuska i Španija su ublažile neke mjere, kineski grad Wuhan, u kojem je nastala pandemija, bilježi drugi dan zaredom nove slučajeve nakon mjesec dana bez potvrđenih slučajeva.

Južna Koreja također bilježi najveći broj novozaraženih u više od mjesec dana, a uzrok je ponajviše širenje zaraze u noćnim klubovima Seoula.

Vlasti su u nedjelju zatvorile kafiće i noćne klubove u Seoulu.

Uz milione koji ne rade i prigušene ekonomije vlade nastoje ubrzati proces otvaranja ekonomije, ali većina je odabrala postepeni pristup.

 

U Europi pada broj novozaraženih i mrtvih, države se otvaraju

 

Britanski premijer Boris Johnson poručio je da je prerano za ukidanje karantene, ali je predstavio “uslovni plan” ublažavanja mjera u narednim mjesecima. Kazao je da su restrikcije prouzročile “kolosalnu cijenu na naš način života”, ali da bi bila “ludost” uništiti napredak u borbi protiv koronavirusa preranim popuštanjem.

Više od 31.800 osoba umrlo je u Velikoj Britaniji od koronavirusa. Samo je SAD zabilježio više smrtnih slučajeva.

Međutim, na drugim mjestima u Europi smanjuje se broj novih smrtnih slučajeva.

Tako je u Francuskoj u nedjelju umrlo 70 ljudi, što je najmanja brojka od početka aprila, dok dnevno u Španiji umire manje od 200 ljudi.

Francuzi od ponedjeljka smiju napustiti svoje domove, bez traženja posebne dozvole, dok su se otvorile osnovne škole, kao i neke trgovine.

PROČITAJTE  Milutinović iznio zastrašujuće teze: Šta je NATO uradio Srbiji?

Terase kafića i restorana otvorene su od ponedjeljka u Španiji.

Belgija i Grčka u ponedjeljak su također ublažile mjere.

Danska danas otvara fakultete i ugostiteljske objekte, a Češka muzeje, dvorce, kinodvorane i pozorišta. U Nizozemskoj se otvaraju biblioteke, autoškole, frizerski saloni i djelomično osnovne škole.

 

Porast novozaraženih u Aziji

 

Azijske zemlje, u kojima ima puno manje zaraženih nego u Europi i SAD-u, iako je njih prvo pogodio koronavirus, pomno prate znakove drugog vala pandemije.

Veliki dio Kine vraća se u normalno stanje, a šangajski Disneyland u ponedjeljak je otvorio svoja vrata nakon što je tri mjeseca bio zatvoren.

Međutim, u nedjelju je potvrđen koronavirus kod jedne osobe u Wuhanu, a još pet novih slučajeva potvrđeno je u ponedjeljak.

Lokalni zdravstveni službenici rekli su da su svi zaraženi iz istog stambenog naselja te da je većinom riječ o starijim osobama

Porast broja oboljelih u Južnoj Koreji povezan je s jednom zaraženom osobom koja je posjetila pet noćnih klubova u istoj noći početkom maja.

Međutim, postupno otvaranje nastavlja se širom Azije.

Autor: D. K.

CECA BIJESNA NAPUSTILA STUDIO Odgovaraćete za ovo, svako će odgovarati za…

Zbog čega američka vojska doživotno zabranjuje pristup svima koji su preboljeli koronu?