in

Situacija sa koronom sve je gora: Uvode se izgleda nove mjere

U Kantonu Sarajevo je u posljednja 24 sata testiran 901 uzorak na koronavirus od čega je pozitivnih 348

21.01.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon nekoliko tjedana opasnog zagadjenja i jako nezdravog zraka, napokon je doslo do proljepsanja vremena i manjih vrijednosti negativnih cestica u zraku. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Sutra bi trebala biti održana sjednica Vlade Kantona Sarajevo na kojoj će biti razmatrana i mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera u borbi protiv koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio za medije kako će se prijedlog novih mjera naći na sutrašnjoj sjednici Vlade KS-a. Prema riječima Forte, zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u KS-u, moguće je uvođenje restriktivnih mjera u smislu skraćenja radnog vremena.

U Kantonu Sarajevo je u posljednja 24 sata testiran 901 uzorak na koronavirus od čega je pozitivnih 348. Preminulo je pet osoba. Jučer je u Kantonu Sarajevo prijavljeno 274 zaraženih, što potvrđuje značajno povećanje broja zaraženih na dnevnom nivou.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom donio je naredbu koja je stupila na snagu 25. februara.

Između ostalog, ovom naredbom zabranjena je organizacija svih javnih okupljanja u grupama većim od 30 lica, organizacija za sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode), kao i organizacija muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.

Naređeno je propisno nošenje zaštitnih maski, kao i obavezno propisno pridržavanje zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Naređena je i organizacija radnog vremena u periodu od 5 do 23 sati svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpe stanice, objekti za smještaj i dr.), priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, i dr.) i svim tržnim centrima uz obavezno prisustvo COVID redara u okviru radnog vremena.

PROČITAJTE  Pjevačica 'pliva' u parama: Dolazim iz bogate porodice, ali sama sam sebi priuštila novi Mercedes

Autor: Krtica.net

Prenosila uživo kako spava i za pet sati zaradila više od 2.300 eura

Srbijanac primio dvije različite vakcine protiv korone. Evo šta mu se potom desilo