in

SKY NEWS DONOSI SENZACIONALNE VIJESTI Sredinom septembra stižu vakcine protiv koronavirusa!

Prema riječima britanske vlade, 30 miliona doza vakcina moglo bi biti dostupno do sredine septembra ako se pokaže da vakcina proizvedena u Oxfordu funkcionira, piše “Sky News”

Prema riječima britanske vlade, 30 miliona doza vakcina moglo bi biti dostupno do sredine septembra ako se pokaže da vakcina proizvedena u Oxfordu funkcionira, piše “Sky News”.

Naučnici razvijaju vakcinu protiv Covida-19 koja se temelji na genetskim manipulacijama običnog virusa prehlade koji inače zahvata šimpanze.

Na konferenciji za medije održanoj u nedjelju, ministar međunarodnog razvoja Alok Sharma kazao je da prva ispitivanja prolaze ‘dosta dobro’ nakon što su dobrovoljci iz prve faze ranije ove sedmice primili prve doze vakcine.

Testiranja vakcine – službeno nazvano ChAdOx1 nCoV-19 – počela su 24. aprila i njima se nastoji otkriti može li vakcina efikasno zaštititi ljude od zaraze virusom.

Kako se provode ispitivanja?

Naučnici iz laboratorija u Oxfordu, Saouthamptonu, Londonu i Bristolu regrutirali su 1.102 dobrovoljca. Tim volonterima je nasumično data stvarna doza razvijene vakcine ili doza vakcine protiv meningitisa.

Još manja grupa dobrovoljaca primit će dvije doze nove vakcine s razmakom od dvije sedmice.

Volonteri su u dobi između 18 i 55 godina i nisu pozitivni na Covid-19. Da bi ušli u istraživanje, svi dobrovoljci moraju biti dobrog zdravlja, žene koje sudjeluju ne smiju biti u drugom stanju te niko od njih nije smio prije sudjelovati u ispitivanjima vakcine za adenovirus (obična prehlada) ili neke druge vakcine protiv koronavirusa.

Doze koje se koriste, određuju se na temelju iskustva naučnika s ostalim vakcinama. Volonteri sve do kraja ispitivanja neće znati jesu li primili stvarnu vakcinu ili onu protiv meningitisa.

Dobrovoljci će dobiti elektronski dnevnik, u koji moraju bilježiti sve eventualne simptome koje će osjetiti tokom sedam dana nakon što su primili vakcinu i dodatno u sljedeće tri sedmice.

PROČITAJTE  Njemački poslodavci u panici: Trebaju nam radnici sa zapadnog Balkana

Naučnici će uzimati njihove uzorke krvi kako bi ocijenili odgovor njihovog imunološkog sistema i kako bi provjerili simptome koje volonteri bilježe.

Ako se kod dobrovoljaca pojave simptomi Covida-19, oni mogu kontaktirati nekoga iz naučnig tima ko može ustanoviti jesu li inficirani ili ne. Ako im se stanje pogorša, bit će odvedeni u bolnicu na obradu.

Naučni tim morat će usporediti broj infekcija Covidom-19 u grupi koja je primila vakcinu protiv meningitisa s onima u grupi koja je primila novu vakcinu. Nužno je, zbog toga, da se neki volonteri zaraze koronavirusom. No, koliko će vremena proći prije nego što se postigne potreban broj, ovisi o nivou prisutnosti virusa u čitavom društvu.

Šta se nalazi u vakcinama?

ChAdOx1 nCoV-19 vakcina se radi od ChAdOx1, oslabljene verzije adenovirusa (virusa obične prehlade), koja izaziva infekciju kod šimpanzi.

Virus je tako prepravljen da ne može nauditi ljudima, ali također sadrži dio koronavirusa kako bi izazvao reakciju imunološkog sistema na protein Covida-19, koji ovaj koristi kako bi ušao u ljudsku ćeliju i tu se razmožavao.

U isto vrijeme kao i studija Oxforda, provodi se i istraživanje na Imperial Collegu u Londonu, gdje je u toku odabir doborovoljaca koji će ući u kliničku studiju sredinom juna.

Autor: Krtice.net

Ceca pokazala kako je izgledala sa 9 godina. Jedan je detalj zapanjio fanove

Doktor Radovanović otkrio zašto raste broj oboljelih od korone: Evo gdje je najrizičnije mjesto za zarazu