in

Slovenija prva u Europi proglasila kraj epidemije koronavirusa

Slovenska vlada je na telefonskoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa i tako postala prva europska vlada koja je to učinila.

Nacionalni institut za javno zdravlje ocijenio je da svi pokazatelji govore da je došlo do smirivanja širenja koronavirusa, odnosno da je u posljednjih 14 dana zabilježeno ukupno 35 novih slučajeva zaraze. Obzirom da još postoji opasnost od širenja zaraze, na snazi ostaju pojedine restriktivne mjere.

Prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u Sloveniji zabilježen je 4. marta, a do 13. maja utvrđena su 1464 slučaja zaraze, a od koronavirusa umrle su 103 osobe.

Epidemija koronavirusa bila je u Sloveniji proglašena 12. marta i time je Civilna zaštita dobila pravnu podlogu za poduzimanje mjera u borbi protiv epidemije covida-19.

Vlada je jučer donijela i mjere o prelasku granice, pa tako državljani Slovenije i drugih država EU prilikom ulaska u Sloveniju više neće morati u karantin.

 

Mediji proglasili odluku iznenađujućom

 

Slovenski mediji odluku nazivaju “iznenađujućom” s obzirom na to da je premijer Janša jučer u parlamentu najavljivao opoziv epidemije i prestanak nekih restrikcija s krajem maja. Navode kako kraj epidemije Covida-19 do sada nije proglasila nijedna druga europska država, te da i neki slovenski stručnjaci smatraju da epidemija u “medicinskom” smislu nije opozvana.

Slovenski radio navodi da sinoćnjom vladinom odlukom i dalje ostaju na snazi mjere socijalne distance, higijene ruku, nošenja maski u zatvorenim prostorima, a na snazi je i dalje i zabrana velikih javnih okupljanja.

Isti izvor jutros navodi da je vlada požurila s proglašenjem kraja epidemije jer bi u suprotnom slučaju, da to nije učinila, krizni interventni zakon o subvencijama privrede i građanima u vrijeme epidemije automatizmom morao biti produžen do kraja idućeg mjeseca, što bi zahtijevalo još nekoliko milijardi eura dodatnih sredstava pomoći.

PROČITAJTE  Pjevačica 'pliva' u parama: Dolazim iz bogate porodice, ali sama sam sebi priuštila novi Mercedes

ČAK JE I DOKTOR NESTOROVIĆ ZAPREPAŠTEN U Srbiji je “pukla brana”, mogao bi uslijediti horor

Doktorica koja je izolirala virus boginja: Drugog vala neće biti