in

Slovenija prva u Europi proglasila kraj epidemije koronavirusa

Slovenska vlada je na telefonskoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa i tako postala prva europska vlada koja je to učinila.

Nacionalni institut za javno zdravlje ocijenio je da svi pokazatelji govore da je došlo do smirivanja širenja koronavirusa, odnosno da je u posljednjih 14 dana zabilježeno ukupno 35 novih slučajeva zaraze. Obzirom da još postoji opasnost od širenja zaraze, na snazi ostaju pojedine restriktivne mjere.

Prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u Sloveniji zabilježen je 4. marta, a do 13. maja utvrđena su 1464 slučaja zaraze, a od koronavirusa umrle su 103 osobe.

Epidemija koronavirusa bila je u Sloveniji proglašena 12. marta i time je Civilna zaštita dobila pravnu podlogu za poduzimanje mjera u borbi protiv epidemije covida-19.

Vlada je jučer donijela i mjere o prelasku granice, pa tako državljani Slovenije i drugih država EU prilikom ulaska u Sloveniju više neće morati u karantin.

 

Mediji proglasili odluku iznenađujućom

 

Slovenski mediji odluku nazivaju “iznenađujućom” s obzirom na to da je premijer Janša jučer u parlamentu najavljivao opoziv epidemije i prestanak nekih restrikcija s krajem maja. Navode kako kraj epidemije Covida-19 do sada nije proglasila nijedna druga europska država, te da i neki slovenski stručnjaci smatraju da epidemija u “medicinskom” smislu nije opozvana.

Slovenski radio navodi da sinoćnjom vladinom odlukom i dalje ostaju na snazi mjere socijalne distance, higijene ruku, nošenja maski u zatvorenim prostorima, a na snazi je i dalje i zabrana velikih javnih okupljanja.

Isti izvor jutros navodi da je vlada požurila s proglašenjem kraja epidemije jer bi u suprotnom slučaju, da to nije učinila, krizni interventni zakon o subvencijama privrede i građanima u vrijeme epidemije automatizmom morao biti produžen do kraja idućeg mjeseca, što bi zahtijevalo još nekoliko milijardi eura dodatnih sredstava pomoći.

PROČITAJTE  Goran je zaklao suprugu Marinu zbog starateljstva nad kćerkama

Autor: D. K.

ČAK JE I DOKTOR NESTOROVIĆ ZAPREPAŠTEN U Srbiji je “pukla brana”, mogao bi uslijediti horor

Doktorica koja je izolirala virus boginja: Drugog vala neće biti