in

Šok u Srbiju stigao dan nakon izbora u Crnoj Gori: Šta je samo uradio Milo Đukanović…

Izvjesno je da će nova crnogorska vlast, ukoliko je budu predvodili Demokratski front, Demokrate i URA, raditi na unapređenju odnosa sa Srbijom.

Međutim, vanjska politika susjedne države suštinski se neće mijenjati i nerealno je očekivati da će Podgorica razmatrati povlačenje priznanja Kosova ili napuštanje NATO alijanse.

Vijest da je Milo Đukanović i DPS pretrpio poraz na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori proslavljena je na ulicama Beograda, a čestitke pobjednicima uputili su pojedini opozicionari.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čeka zvanične rezultate kako bi uputio čestitku, a još se nije izjasnio ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je nerijetko vodio verbalne ratove sa crnogorskim kolegama.

Sagovornici portala Nova.rs navode da će promjenom vlasti u Crnoj Gori doći do otopljavanje odnosa na liniji Beograd – Podgorica, koji su na silaznoj putanji još od proglašenja nezavisnosti, da bi posljednjih godina bili na najnižim granama. Međutim, malo je vjerovatno da bi moglo da dođe do povlačenja priznanja Kosova, što pojedini krugovi u Beogradu očekuju.

“Kada je riječ o Kosovu, svi su i u regionu i u Evropi usmjereni ka dijalogu o kosovskom pitanju koji se odvija uz posredovanje i EU i SAD. Poštovat će se svaki dogovor koji uz ovo posredovanje postignu dvije strane”, kaže kandidat koalicije “Mir je naša nacija” Vladimir Pavićević, koji je izbjegao da direktno odgovori na naše pitanje da li to znači da neće biti povlačenja priznanja Kosova.

Iako je u regionu i na Zapadu postojao strah da će Đukanovićeva opozicija odustati od evropskog puta i izaći iz NATO, na šta je posredno u kampanji upozoravao Đukanović, ni to se neće dogoditi. Vanjskopolitički prioritet broj jedan nove vlasti biće punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, navodi Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije.

PROČITAJTE  Onaj ko prekrši karantin ide u samicu!?

“Oko toga nema ni trunke dileme, postoji potpuna saglasnost. Što se tiče NATO, nova vlast će biti ozbiljna i odgovorna i ispunjavat će svoje međunarodne obaveze. Bit će kredibilan partner u međunarodnim odnosima”, ističe on.

“Gotovo nemoguće očekivati promjene u odnosu sa NATO i Kosovom”

Da buduća crnogorska vlast neće povlačiti drastične poteze, poput povlačenja priznanja Kosova i izlaska iz NATO-a, smatra i Boris Raonić, predsjednik NVO Građanska alijansa.

“Tokom kampanje ove teme nisu bile zastupljene. Imaujući u vidu raznolikost i druge prioritete, skoro da je nemoguće očekivati te vrste promjena”, zaključuje on.

Raonić za Nova.rs navodi da se odnosi sa Srbijom moraju popraviti, bez obzira ko je na vlasti.

“To je prirodni proces, koji je zbog potreba izbornih kampanja vještački napravljena, zarad homogenizacije birača oko dva lidera. Pitanja poput direktnog platnog prometa, zdravstva, obrazovanja, saobraćajnih veza… moraju biti brzo rješavana i kada životne teme dođu na dnevni red, onda će i krupne teme biti mnogo lakše. Naravno, sada je situacija mnogo lakša, zbog identitetskih bliskosti novih, ključnih političkih aktera u Crnoj Gori”, navodi on.

Autor: Krtice.net

“U 90 odsto zemalja korona poremetila osnovne zdravstvene usluge”

OVO JOŠ NISMO VIDJELI: Jelena Karleuša bez šminke