in

SpaceX večeras je ispisao istoriju ljudskog roda

Falcon raketa američke kompanije SpaceX večeras je lansirana

Falcon raketa američke kompanije SpaceX večeras je lansirana! Ovo je historijski događaj s obzirom da je ovo prvo lansiranje ljudske posade koju radi SpaceX i da NASA šalje ljude sa američkog tla u svemir prvi put nakon 9 godina.

Ovime je večeras otvareno novo poglavlje u svemirskim letovima, barem kada je riječ o lansiranju ljudi u orbitu. Ovo je prvi put da NASA-ine astronaute lansira jedna privatna svemirska kompanija, SpaceX Elona Muska.

Raketa Falcon 9 ponijela je u orbitu kapsulu Crew Dragon u kojoj se nalaze iskusni astronauti Douglas Hurley i Robert Behnken. Oni bi na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) trebali provesti nešto više od tri mjeseca. NASA je već ranije objavila da je rizik da ova misija ne bude uspješna procijenjen na 1:60, što je unutar granica prihvatljivog za ovakav zahtjevan poduhvat.

Podsjetimo, prvo lansiranje trebalo se desiti prije nekoliko dana, no zbog nepovoljnih vremenskih prilika iznad Floride otkazano je samo 17 minuta prije zakazanog vremena polijetanja.

Mjesto lansiranja je historijska baza Kennedy Space Center na Cape Canaveralu u Floridi. SpaceX-ova raketa poletjela je s istog mjesta odakle su 1960-ih i 1970-ih godina astronauti polijetali na Mjesec u misijama Apollo.

To se desilo 8. jula 2011. godine, kada je Space Shuttleom Atlantis u orbitu poslao četvero astronauta.

Autor: Krtice.net

OVA SRPKINJA JE NAJLJEPŠA BAKA NA SVIJETU Izgleda kao da je došla iz bajke, ali iza svega se krije mračna priča

Ako shvatate kako ovaj sto stoji uspravno, onda ste jedna od rijetkih osoba na svijetu