in

Španija nakon 98 dana izašla iz vanrednog stanja: Restriktivne mjere i dalje na snazi

Španija je poslije 98 dana i šest produženja u nedjelju izašla iz vanrednog stanja i ušla u „novu normalu“, ali zbog koronavirusa ta zemlja ostaje drukčije mjesto za život.

Nema više određenog vremena kada stanovnici smiju izlaziti na ulicu, a ni virtuelnih granica među 17 autonomnih pokrajina. Ponovo su dopuštena putovanja širom Španije te također izvan nje.

No „nova normala“ uključuje i restriktivne mjere pa je nošenje zaštitnih maski obvezno kao i držanje fizičkog razmaka od drugih osoba na ulici, u trgovinama i ugostiteljskim objektima.

Svaka autonomna pokrajina sada određuje svoj put prema izlasku iz najteže krize u kojoj se našla Španija u zadnjih 80 godina, još od građanskog rata.

Pokrajine poput Madrida, Katalonije, Andaluzije ili Baskije od danas samostalno donose mjere za svoje stanovnike.

Vanredno stanje bilo je proglašeno 14. marta nakon čega je 47 miliona stanovnika bilo zatvoreno u svojim stanovima i kućama kako bi se suzbila infekcija. Virus je vjerojatno stigao sa sjevera Italije s kojim je Španija povezana brojnim letovima i putnicima.

Prestanak vanrednog stanja ne znači da je Španija završila svoju borbu protiv još nedovoljno istraženog virusa, nego će je sada provoditi u drugačijem scenariju u kojem pokušava oporaviti posrnulu privredu.

Središnja vlada, odnosno nacionalna policija, više neće imati ovlasti kontrolirati kretanje stanovništva i okupljanja već će to pravo imati regionalne vlade sukladno situaciji u svojim pokrajinama.

 

Oprezni turizam

 

Higijenske mjere ostaju iste, no olabavljen je režim kretanja, putovanja, okupljanja i drugih aktivnosti poput bavljenja sportom.

Vlasti Madrida, jednog od najpogođenijih dijelova zemlje, dopustit će primjerice korištenje 60 posto kapaciteta u ugostiteljskim objektima i komercijalnim objektima do 6. jula, nakon čega će biti povećan na 75 posto. Diskoteke ostaju zatvorene do daljnjeg. Bazeni i teretane ponovo su otvoreni, ali s ograničenim brojem posjetitelja te sa rezervacijama sedam dana prije dolaska.

PROČITAJTE  Rusi će antikorona lijek isporučiti u 17 zemalja, među njima Srbija

U Kataloniji će vlasti također zadržati ograničenje kapaciteta na mjestima javnog okupljanja te pozivaju stanovnike na vlastito odgovorno ponašanje i oprez.

Na Balearskim otocima poput Ibize i Mallorce svaka osoba će na pješčanim plažama imati svoja četiri metra kvadratna kako bi bila udaljena od ostalih kupača, te će biti zabranjeno okupljanje više od 30 osoba.

Španija je u nedjelju ponovo otvorila granice za turiste iz Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške, Švicarske, Islanda i Lihtenštajna.

Po ulasku u zemlju nije obavezna dvosedmična samoizolacija, ali putnicima se mjeri temperatura te moraju ostaviti lične podatke kako bi ih se moglo locirati i kontaktirati u slučaju potrebe.

Središnja vlada, međutim, upozorava da je moguće novo izbijanje virusa te poziva goste i lokalno stanovništvo na odgovorno ponašanje.

Dosad je u Španiji od koronavirusa oboljelo 245.938 stanovnika od kojih je ozdravilo 150.376. Preminule su 28.322 osobe.

Autor: D. K.

Rapidno porastao broj zaraženih koronavirusom u njemačkoj klaonici

Pogledajte kako su izgledale plaže u Splitu prvog dana početka ljeta