in

Španija uključuje vojsku u borbu protiv koronavirusa, tražit će kontakte oboljelih

“Moramo ponovno zadobiti kontrolu i suzbiti drugi val što je prije moguće. Već smo to jednom učinili, a učinit ćemo to opet”, rekao je Sanchez.

Španjolska planira uključiti vojsku kako bi ojačala svoju borbu protiv covida-19, najavio je premijer Pedro Sanchez tijekom konferencije za medije u utorak.

Među drugim mjerama, 2000 vojnika će biti uključeno kako bi pomogli tragati za infektivnim lancima, rekao je Sanchez. Premijer je apelirao na “budnost i smirenost”, s obzirom na to da je situacija ozbiljna samo u nekim regijama.

“Moramo ponovno zadobiti kontrolu i suzbiti drugi val što je prije moguće. Već smo to jednom učinili, a učinit ćemo to opet”, rekao je Sanchez.

Sanchez kaže da središnja vlada ne može raditi sve, pozvao regije na djelovanje

Premijer je također pozvao regionalne čelnike da omoguće funkcioniranje aplikacije za upozoravanje na koronavirus. Trenutno je dostupna samo u sedam od 17 španjolskih regija, u takozvanim autonomnim zajednicama.

Sanchez je rekao da regionalni čelnici mogu zahtijevati nametanje izvanrednog stanja lokalno ako je potrebno, zbog čega je opozicija kritizirala da vlada ne čini dovoljno.

“Živimo u decentraliziranoj državi: Središnja vlada ne može raditi sve”, rekao je.

Španjolska je zabilježila više od 3000 slučajeva dnevnih zaraza u posljednja dva dana, u usporedbi s nekoliko stotina u lipnju, prije nego što se karantena završila.

Brojevi rastu od početka srpnja, s time da je Madrid posebno snažno pogođen, a on broji trećinu novih dnevnih slučajeva.

U Španjolskoj je dosad zabilježeno preko 400 tisuća zaraženih od koronavirusa i 29.000 smrti.

Autor: A. P.

‘Neće biti ništa od jedne noći u klubu’: Zarazila koronom cijelu porodicu, a tata se bori za život

Evo kako spasiti kolač, najljepše ispohovati šniclu ili da vam zagrijano ulje ne pršće iz tave!