in

Spisak organa koji napada koronavirus mnogo je gori nego što se misli

Mnogo je toga što ljekarima još uvek nije poznato kada je u pitanju korona virus, ali ono što se zasigurno zna jeste da može biti veoma razoran po ljudski organizam. Kako se broj oboljelih kod nas i u svijetu povećava, tako se i svakodnevno otkrivaju nove posljedice.

Iako su doktori na početku pandemije tvrdili da virus napada prevashodno pluća jer i predstavlja bolest disajnih organa, kako je vrijeme odmicalo ljekari su dodavali spisak organa koji se mogu naći na meti ovog virusa.

Istraživanje koje je sprovedeno na Kolumbija univerzitetu pokazalo je da ovaj virus napada gotovo svaki organ u ljudskom organizmu ostavljajući manje ili veće posljedice na njih. Novija istraživanja pokazuju da su neki organi ipak nešto ugroženiji od ostalih.

Pluća

Posljednjih mjeseci od od svjetskih i domaćih stručnjaka slušali smo da ova virusna infekcija napada prije svega pluća, iako još uvijek nije utvrđeno zbog čega je to tako. Ono što su primjetili američki stručnjaci jeste da su promjene na plućima imali čak i oni koji su virus preležali “na nogama”, ne znajući da su zaraženi.

Još jedna od teorija koja se mogla čuti tokom prethodnih mjeseci jeste da pušači imaju blažu krvnu sliku, jer virus navodno ne želi da ide na “oštećeno tkivo”. Ovu teoriju objasnili su I opovrgli ljekari.

Grlo

Još na samom početku pandemije rečeno je da su prve manifestacije oboljenja povišena telesna temperature, jaki bolovi u grlu i moguće glavobolje. Sa svim ovim simptomima u vezu su dovođeni i gubitak čula ukusa i mirisa.

Bubrezi

Korona virus može napasti i bubrege oboljelih i time značajno povećava rizik od smrti, zaključak je studije ljekara sa njemačke univerzitetske klinike Ependorf. Ljekari su analizirali bubrege pacijenata preminulih od virusa i kod većine preminulih pronašli su koronavirus i u ovim organima.

PROČITAJTE  Oliveru Balašević fanovi napali, a kćerka Jovana poručila: Ne tuguje to ona...

Srce i vene

Srčani bolesnici su od samog početka pandemije smatrani visokougroženima. Kod zaraženih virusom primjećen je usporen ritam srca kao i problem sa zgrušavanjem krvi.

Uši

Tim ljekara iz Kliničko bolničkog centra Niš kod oboljelih od korone standardnim ORL pregledom i audiometrom utvrdio je da postoji pad sluha. Ljekari su objasnili da se oboljeli žale na nestabilnost i zujanje u ušima.

Autor: Krtice.net

WHO: Svi kontakti zaraženih osoba se MORAJU testirati bez obzira imaju li simptome ili ne

Srela se sa mužem Tanje Savić! Zorica Marković iznijela šokantne detalje!