in

Srbija crnogorskim avionima zabranila slijetanje na aerodrom u Beogradu

Uprava civilnog aviosaobraćaja u Srbiji zabranila je u utorak slijetanje aviona crnogorske nacionalne kompanije na beogradski aerodrom, piše srbijanski dnevnik Blic.

Blic navodi da je odluka da se avionima Montenegro Airlinesa ne dozvoli slijetanje u Beograd na aerodrom Nikola Tesla rezultat reciprociteta jer je vlada Crne Gore u ponedjeljak najavila otvaranje crnogorskih granica za više država, među kojima nema Srbije.

U obrazloženju ove odluke, do koje je došao Blic, piše između ostalog da je državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru, dok s druge strane crnogorski državljani mogu bez problema ući u Republiku Srbiju.

„Imajući navedeno u vidu, princip reciprociteta u kretanju putnika između dvije države je ozbiljno narušen, što neposredno utječe na reciprocitet u obavljanju redovnog avionskog saobraćaja”, stoji u obrazloženju koje navodi Blic.

Odluka srbijanskih vlasti stupa na snagu u srijedu pa je u zračnu luku u utorak navečer sletio zrakoplov crnogorske kompanije sa 115 crnogorskih studenata i oni će, kako navodi Blic, moći ostati u Srbiji.

Crnogorski premijer Duško Marković u ponedjeljak je najavio da će Crna Gora 1. juna otvoriti granice za zemlje koje imaju najviše 25 aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika, a na tom popisu nema Srbije.

Takva najava izazvala je oštre reakcije u Srbiji pa je premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala stanovnike te zemlje da ne ljetuju u Crnoj Gori, a šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić rekao je da je potez vlasti u Podgorici „smiješan i besmislen čin“.

Crna Gora je prije dva dana postala prva korona-free država u Evropi, a vlasti te zemlje najavile su da će proglasiti kraj epidemije kada 28 dana uzastopno u toj zemlji ne bude potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, što se očekuje 2. juna.

PROČITAJTE  Stanivuković otkrio naredni potez: Ovo će iz temelja zatresti Republiku Srpsku!

Autor: D. K.

Pjevač šokirao žiri: Ovo se u istoriji rijalitija nije desilo

Korona je u Španiji odnijela 27.000 života. Sutra počinje 10-dnevna žalost