in

Srbija i BiH uručile prosvjednu notu Sjevernoj Makedoniji: Sporna poštanska marka sa kartom NDH

Srbija je jučer uručila prosvjednu notu otpravniku poslova Sjeverne Makedonije, nakon što je u toj zemlji izdana poštanska marka s kartom Hrvatske iz doba NDH, ističući da takvi pokušaji historijskog revizionizma “grubo narušavaju” odnose Beograda i Skoplja.

Makedonija je, kako su prenijeli mediji, uoči Dana Europe 9. maja, štampala seriju poštanskih maraka “Sjeverna Makedonija u EU”, među kojima i marku posvećenu Hrvatskoj kao zemlji predsjedateljici EU-a, ali s pogrešnom kartom, onom NDH.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u prosvjednoj noti kaže da se radi o “pokušaju historijskog revizionizma” koji “grubo narušava” bilateralne odnose Srbije i Sjeverne Makedonije i suradnju i stabilnost čitave regije.

Ministarstvo je izrazilo “najoštriji prosvjed povodom štampanja i izdavanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske”, te zatražilo da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja te da vlada Sjeverne Makedonije najoštrije osudi taj potez.

Pošta je objavila da je u seriji poštanskih maraka “postavljena pogrešna karta Hrvatske i drugih zemalja regije i da se zbog toga povlači cijeli tiraž od 6000 maraka”.

Ta državna firma izrazila je žaljenje zbog greške, navodeći da je cilj bio da se izrazi zahvalnost Hrvatskoj kao predsjedavajućoj zemlji EU-u za podršku koju Zagreb pruža Skoplju.

U srbijanskoj noti se navodi da ministarstvo “objavljivanje takve poštanske marke, i to na Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, shvaća kao neprijateljsku provokaciju usmjerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i kao uvredu za cijeli srpski narod koji je u koncentracionim logorima te iste NDH stradao u stotinama hiljada”.

 

BiH prosvjedovala zbog makedonske poštanske marke s kartom NDH

PROČITAJTE  Poslala suprugu poruku i od tada joj se gubi svaki trag: Nestala i treća žena, traže je po napuštenim vikendicama, šumama...

 

Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo je u subotu prosvjednu notu veleposlaniku Sjeverne Makedonije u Sarajevu zbog toga što je makedonska pošta objavila poštansku marku s kartom Nezavisne države Hrvatske (NDH) u čijem je sastavu i današnja BiH.

“Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava zabrinutost povodom promocije poštanske marke s kartom ustaške tvorevine Nezavisne države Hrvatske (NDH) na kojoj je, između ostalih, uključen i teritorij nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine. Ministarstvo iskazuje nadu da se radi o nenamjernom propustu Pošta Sjeverne Makedonije koji će oštro osuditi i Vlada Republike Sjeverne Makedonije”, stoji u priopćenju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH ukazali su na posebnu težinu ovog čina jer dolazi na dan obilježavanja 75. godišnjice pobjede nad fašizmom i Dana Europe dok pozitivnom vide izvinjenje koje je Pošte Sjeverne Makedonije uputile radi, kako navode, nenamjerne greške, te na njihovu odluku o povlačenju sporne poštanske marke iz opticaja “kojom su probudili duhove prošlosti koji su na ovom prostoru uzrokovali stradanja stotina hiljada nedužnih žrtava pod ustaškim režimom”.

Ministarstvo je izrazilo nadu da ovaj događaj kojeg tumače kao pokušaj revizije historijskih činjenica neće uticati na izrazito dobre i razvijene bilateralne odnosa sa Sjevernom Makedonijom.

Makedonska pošta se tokom dana izvinula zbog “nenamjerne greške i tehničkih propusta pri objavljivanju prigodne poštanske marke iz serije ‘Sjeverna Makedonija u EU’ čiji je cilj obilježavanje predsjedavanja Hrvatske Unijom”.

 

Sedmični horoskop: Za neke znakove slijedi dobar finansijski period, da li ste među njima?

Musk zbog anti-korona mjera prijeti Kaliforniji: Preselit ću sjedište Tesle u drugu državu