in

SRBIJA PONOVO U IZOLACIJI? Za dan udvostručen broj zaraženih, evo šta kažu stručnjaci

Ono o čemu su članovi Kriznog štaba govorili prethodnih dana ostvarilo se – makar djelimično, prema posljednjim podacima u Srbiji je identifikovano još 114 slučajeva korona virusa

Ono o čemu su članovi Kriznog štaba govorili prethodnih dana ostvarilo se – makar djelimično, prema posljednjim podacima u Srbiji je identifikovano još 114 slučajeva korona virusa, značajno više u odnosu na prekjučerašnjih 58.

I premda je i na ulicama vidno da se mjere socijalnog distanciranja ne poštuju u dovoljnoj mjeri, za ovaj skok u broju postoje bar dva direktna objašnjenja.

Prvo objašnjenje – popuštanje mjera i masovni skupovi

Na ovakav razvoj događaja upozoravao je epidemiolog Predrag Kon, koji je ranije napomenuo da korona virus i dalje cirkuliše i da sada nikako ne smijemo da se opustimo da ne bi došlo do skoka oboljelih. Naime, Kon je u objavi na svom Fejsbuk profilu upozorio da se ne treba preterano opuštati i organizovati masovne skupove u narednom periodu.

– Nikako nije vrijeme za masovne javne skupove. Još smo daleko od toga da virusa nema u cirkulaciji. Uz pretjerano opuštanje i povećanu frekvenciju kontakata prilično je vjerovatno da ćemo imati porast oboljevanja posle 18. maja. Niko ne treba da se iznenadi – napisao je Kon.

Kako je naznačio, ako se preporučene mjere ne budu sprovodile, moguće je da se uvedu obavezne.

– Ipak još može da se spriječi. Samo da se sprovode mjere. Ako ne može, moraće ponovo da se iz preporuka pređe u obavezno sprovođenje mjera – napisao je epidemiolog na svom Fejsbuk profilu.

Kraljica Elizabeta je najmoćnija žena na svijetu: Oborila sve rekorde, a njeno bogatstvo je neprocjenjivo

FANOVI BIJESNI NA KARLEUŠU: “Folirantkinja kupuje krševe, a predstavlja ih kao kvalitetnu robu”