in

SRBIJA TOP TEMA U SVIJETU Nije ni čudno, u Loznici su našli gavrana koji priča!

Gavran je, kaže literatura, veoma inteligentna životinja koja u zatočeništvu može da progovori, imitira ljudski govor, glasove drugih ptica i neke druge zvukove. Ko u to ne vjeruje nije još upoznao Gvozdena iz Lipnice kod Loznice

Gavran je, kaže literatura, veoma inteligentna životinja koja u zatočeništvu može da progovori, imitira ljudski govor, glasove drugih ptica i neke druge zvukove. Ko u to ne vjeruje nije još upoznao Gvozdena iz Lipnice kod Loznice.

U domaćinstvu Živka Panića iz Lipnice, njegovoj ‘’Rajskoj dolini’’, posljednje četiri decenije nalazi se gavran Gvozden kome je on spasao život.

Prije tih četrdesetak leta Živko je u njivi našao ptića povrijeđenih krila, nije imao srca da ga tu ostavi pa ga je ponio i pomogao mu da se oporavi. Gavran se pokazao kao žilav igrač, ozdravio je i dobio ime Gvozden.

– Bilo je to sada već davno, jedan poštar je dolazio do moje kapije i sa puta stalno dozivao ‘’Živko, Živko’’, a drugi je sa istog mjesta vikao ‘’Domaćine, domaćine’’. Jednoga dana dok sam bio u kući čujem dozivanje – ‘’Živko, domaćine’’, nekoliko puta. Izađem, odem do kapije, nigde nikoga. Posle nekoliko dana to se ponovi i pomislim da se neko sa mnom šali. Onda shvatim da dozivanje stiže iz zgrade u kojoj se nalazi Gvozden i vidim da me on zove. Posle dvije godine boravka kod mene je progovorio – sjeća se Panić.

Za Gvozdena se čulo i ko god dođe u ‘’Rajsku dolinu’’ obavezno ode da ga posjeti i čuje. On ne samo što kaže jasno i razgovetno ‘’Živo, domaćine’’ nego na Panićevo – ‘’Glasnije Gvozdene’’, stvarno to ponovi glasnije. Bilo je nekih koji su pokušavali da ‘’obogate’’ Gvozdenov rječnik psovkama, ali je on stoički odolio i nikada nije htio da psuje. Živkova supruga Milena kaže da ponekad, kada je baš raspoložen, Gvozden kaže i ‘’Mićo, baćo’’. Gavran je, kako kažu knjige, što se tiče inteligencije barabar sa šimpanzama i delfinima, a neki Gvozdenovi rođaci naučili su čak i da broje.

PROČITAJTE  Ova fotografija će vam otkriti koja je vaša najveća mana u društvu

Uglavnom, Panić odavno ne ide na kapiju kada čuje ‘’Živko, domaćine’’ jer zna da ga doziva njegov Gvozden, gavran koji govori.

Autor: Krtice.net

TRAGEDIJA Poznata manekenka poginula u padu aviona

Pogledajte koliko je različitih automobila iz Brenine vile izašlo za samo 24 sata