in

SRBIJA TOP TEMA U SVIJETU Nije ni čudno, u Loznici su našli gavrana koji priča!

Gavran je, kaže literatura, veoma inteligentna životinja koja u zatočeništvu može da progovori, imitira ljudski govor, glasove drugih ptica i neke druge zvukove. Ko u to ne vjeruje nije još upoznao Gvozdena iz Lipnice kod Loznice

Gavran je, kaže literatura, veoma inteligentna životinja koja u zatočeništvu može da progovori, imitira ljudski govor, glasove drugih ptica i neke druge zvukove. Ko u to ne vjeruje nije još upoznao Gvozdena iz Lipnice kod Loznice.

U domaćinstvu Živka Panića iz Lipnice, njegovoj ‘’Rajskoj dolini’’, posljednje četiri decenije nalazi se gavran Gvozden kome je on spasao život.

Prije tih četrdesetak leta Živko je u njivi našao ptića povrijeđenih krila, nije imao srca da ga tu ostavi pa ga je ponio i pomogao mu da se oporavi. Gavran se pokazao kao žilav igrač, ozdravio je i dobio ime Gvozden.

– Bilo je to sada već davno, jedan poštar je dolazio do moje kapije i sa puta stalno dozivao ‘’Živko, Živko’’, a drugi je sa istog mjesta vikao ‘’Domaćine, domaćine’’. Jednoga dana dok sam bio u kući čujem dozivanje – ‘’Živko, domaćine’’, nekoliko puta. Izađem, odem do kapije, nigde nikoga. Posle nekoliko dana to se ponovi i pomislim da se neko sa mnom šali. Onda shvatim da dozivanje stiže iz zgrade u kojoj se nalazi Gvozden i vidim da me on zove. Posle dvije godine boravka kod mene je progovorio – sjeća se Panić.

Za Gvozdena se čulo i ko god dođe u ‘’Rajsku dolinu’’ obavezno ode da ga posjeti i čuje. On ne samo što kaže jasno i razgovetno ‘’Živo, domaćine’’ nego na Panićevo – ‘’Glasnije Gvozdene’’, stvarno to ponovi glasnije. Bilo je nekih koji su pokušavali da ‘’obogate’’ Gvozdenov rječnik psovkama, ali je on stoički odolio i nikada nije htio da psuje. Živkova supruga Milena kaže da ponekad, kada je baš raspoložen, Gvozden kaže i ‘’Mićo, baćo’’. Gavran je, kako kažu knjige, što se tiče inteligencije barabar sa šimpanzama i delfinima, a neki Gvozdenovi rođaci naučili su čak i da broje.

PROČITAJTE  Sve je počelo u podrumu! Adidas i Pumu u istom selu su stvorila dva brata

Uglavnom, Panić odavno ne ide na kapiju kada čuje ‘’Živko, domaćine’’ jer zna da ga doziva njegov Gvozden, gavran koji govori.

TRAGEDIJA Poznata manekenka poginula u padu aviona

Pogledajte koliko je različitih automobila iz Brenine vile izašlo za samo 24 sata